Vill du känna in Bohusläns skönhet från första parkett – prova att båtluffa. Det finns en mängd förbindelser som tillåter dig att göra både en- eller flerdagsresor ut i skärgården och maxa din upplevelse.
Den amerikanska nyhetskanalen CNN utsåg 2013 Bohusläns kust till världens sjunde vackraste vildmarksområde. En av många solklara signaler om hur mycket ljuvligt och underbart som väntar varje semestrande resenär. Och även hur mycket det finns kvar att upptäcka för året runt-boende människor.
Längs i princip hela landskapets kustlinje finns en mängd förbindelser, lämpade för både en- eller flerdagsresor ute i skärgården. Hoppa ombord och häng med.
Marstrand
Om du har Göteborg som utgångspunkt kan du under sommartid ta dig direkt till Marstrand. En av landets tidigaste sommaridyller, redan på 1800-talet brukade kung Oscar II semestra här. Idag är trähusstaden ett tillhåll för båtälskare med party och rosé på agendan. Men bortanför hamnkajen är Marstrand även fylld av lugnare krogar och glasscafé. Söker du övernattning är Marstrands Havshotell eller Hotell Nautic bra alternativ.
Men vill du hellre fortsätta resan är Åstol eller Tjörn närmaste anhalter.
Åstol
Klippön Åstol ligger mitt i det södra Bohushavet, varsamt bevarad och vacker som ett vykort. Du kan även ta dig hit från Rönnäng på Tjörn. Mitt i hamnen ligger Åstols café i ett gammalt magasin. Ön är även känd för sina visaftnar i Rökeriet längst ut i hamnen. Bada, åk på sportfisketur eller bara njut av den underbara atmosfären. Mysiga Åstol Bed And Breakfast är perfekt om du vill stanna över natten.
Skärhamn
Från Marstrand kan du även ta färja till Skärhamn, en av Tjörns och hela västkustens vackraste platser. Mest är Skärhamn idag känt för Nordiska Akvarellmuseet, där stora konstnärer som exempelvis Lars Lerin haft utställningar. Badplatsen intill museet är fager som en midsommardröm, dessutom finns ett par restauranger som har egna rökerier. En måltid där är som en direktlinje till paradiset. Och inom en kilometers radie finns både vandrarhem och hotell.
Käringön
Vill du få en autentisk skärgårdsupplevelse och se dåtid möta nuet är Käringön ett måste. En bit ut i kustbandet ligger ön, med hamn och gästhamn som ofta får högst betyg av besökare som tagit båten ut. Stanna kvar ett par dagar och upplev sommaren som den alltid borde. Ät på Petersons Krog eller Simsons Café, ta en seglingskurs, bada eller upptäck ön på egen hand. Hotell och vandrarhem finns att välja mellan, så även privata boende alternativ. Men se till att boka i god tid i så fall – Käringön är på väg att bli det nya Marstrand.
I mellersta Bohuslän går det att göra spännande avstickare lite mer inåt landet. Tar du färja från Käringön till Gullholmen finns det därifrån flera alternativ kring Orust: Bokenäs, Henån eller hela vägen till Uddevalla. Därifrån finns en förbindelse till Slussen, där Slussens Pensionat under sommaren bjuder på det bästa från det svenska musiklivet i sagolik miljö.
Alternativt fortsätter du båtluffen uppåt norra Bohuslän.
Lysekil
Ännu en populär badort sedan århundraden tillbaka. Lysekil är en av Bohusläns större tätorter, full av kontraster i mötet mellan stad och hav. En lat dag med sol och bad i sikte finns massor med strandalternativ, Pinneviksbadet till exempel. Avnjut strandpromenaden i Norra Hamnen och ät en underbar musselmiddag i landets inofficiella ”Musselhufvudstad”. Denna sommar spelar dessutom Gyllene Tider för sista gången i Lysekil. Det blir inte mycket mer västkust, eller hur?
Smögen
Du som satsar på en långresa och ännu är med på vår resa: nu är det dags att landsättas på Smögen. Ett av ställena där urklassisk bohusmiljö samsas med riktigt party. Amaze-festivalen tänder upp sommaren med en närmast dionysisk endagsfest i slutet av juli, där EDM-musiken blir ett tillfälligt tempel av dans och fest. Och även andra tider på sommaren lockar Smögenbryggan till drag och hålligång. Men givetvis finns även här småhamnar och pittoreska bakgator att stillsamt vandra genom.
För att fortsätta resan hela vägen uppför Bohuslän via vattnet behöver du ta dig till Fjällbacka. Där finns flera närliggande förbindelser för färjeresor. Kalvö eller Hamburgsund till exempel.
Eller så stannar du till lite längre i själva Fjällbacka. Gå eller klättra vid Kungsklyftan, där delar av klassiska ”Ronja Rövardotter” spelades in. Ät en bättre middag nere på bryggan och njut av utsikten. Övernatta på till exempel Badholmens Vandrarhem, som ligger i direkt anslutning till havet och hamnen.
Väderöarna
Tillsammans med Koster utgör Väderöarna den sista utposten i väst ut mot havet. Färjan från Fjällbacka åker nästan 1,5 mil ut till öarna som även innehåller ett av Sveriges mest värdefulla havsområden. Delvis på grund av områdets rika bestånd av främst knubbsäl. Denna ljuva oas är full av intressanta hällristningar, historia och småvikar. Dessutom erbjuder Väderöarnas Värdshus en varm härd att vila ut vid, efter ett fullgott dagsverke.
Strömstad
Så långt norr ut du kommer med färjorna i Bohuslän. Strömstad utgör basen för ett nät av färjelinjer till Nord- och Sydkoster, Ursholmen, Styrsö och Nord-Långö. Vill du fortsätta ännu längre norrut så väntar Norge och Ytre Hvaler Nationalpark. Strömstad är faktiskt landets västligaste stad och är i sig ett resmål värt din fulla närvaro. Både gästhamnar, campingplatser och vissa hotell blir fullbokade under turistsäsongen, så var ute i god tid.
Så där, då har vi förhoppningsvis kastat ankar och gått i hamn för denna seglats. Men även om vissa färjeförbindelser mest trafikerar under sommaren så finns många platser i Bohuslän som förtjänar ett besök året om.
För exakta avgångar, se info på båtlinjernas hemsidorna:
Västtrafik (vasttrafik.se)
Gunnars Båtturer (gunnarsbatturer.com)
Skärgårdsbåtarna i Uddevalla (skargardsbatarna.com)
Dejligcruise (dejligcruise.se)
Bohusläns skärgårdstrafik (bohustrafik.se)
Zitabåtarna (zitabatarna.com)
Hållöexpressen (halloexpressen.se)
Väderöarnas Värdshus (vaderoarna.se)
Selin Charter (selincharter.se)
Advertorial annons Badplatser Barnsemester besöksmål Bohusleden Bovallstrand bårluff båtluff Båtluffa djur Familj familjsemester Fisk fiskekrog Fjällbacka Grebbestad Hamburgsund Hamburgö Hotell Hållö Intervju Käringön Lysekil Marstrand Niklas Andersson Ostron Recept receptbok Restaurang skaldjur skärets café Skärets krog Skärhamn Smögen Smögens bageri smögens närlivs Strömstad Thomas Sjögren Tjörn upplevelser Utflyktstips vandra Väderöarna Åstol