Räkmackor, skaldjurstallrikar och fiskgrytor i all ära – nu är det dags att slå ett slag för en annan ikon, nämligen kebab- pizzan. En gång utskälld och underskattad, nu återigen älskad och det kanske mer än någonsin!
Text: Vera Schultz
Kebabpizzan har länge varit hjälten vi inte riktigt velat kännas vid – den man vänder sig till efter en sen utekväll, när kylskåpet ekar tomt eller energin är låg. Men enligt @kebabskatt, göteborgaren som jagar den perfekta pizzan på Instagram, förtjänar den mer respekt än så. För honom är kebabpizzan inte bara ett skrovmål, det är en konstform, en kulturbärare och en ständig jakt på perfektion.
Enligt Viktor Skatt, som han egentligen heter, måste en kebabpizza alltid innehålla deg, tomatsås, ost, kebabkött och sås. Det är liksom basen. Sedan menar han att det är fritt fram att toppa med favoriter som skinka, feferoni, lök, champinjoner och oregano.

– I min ungdom minns jag att vi ibland tog bussen till Lysekil för att käka på Pizzeria Viking, då var det kebabpizza med grönsaker som vi käkade.
Jag har på senare år skippat grönsakerna då jag blir orolig att bagaren ska lägga på mindre mängd kebabkött om han vet att han kan täcka över med isbergssallad.
Tillfället gör tjuven, säger Viktor.
Och för honom är det bara en sak som gäller: fläskkarré, inte nötkebab.
– Ett ordentligt spett ska vara av staplade, marinerade köttbitar – inte ett fabrikspressat spett av oidentifierbar massa, tillägger han.
JAKTEN PÅ DEN perfekta kebabpizzan började redan när Viktor var tolv år, men det var först under pandemin som allt tog fart på allvar. När Radiohjälpen auktionerade ut en plats i Youtube-kanalen Matkoma – för att samla in pengar till pandemins offer – budade han lite på skoj – och vann. Resultatet blev ett hyllat avsnitt, med hans favorithak, som har setts över en halv miljon gånger. Kort därefter föddes Instagramkontot @kebabskatt där jakten fortsätter.
Vad är det då som gör kebabpizzan så speciell? Förutom att den ofta är störst och mättar mest, tycker Viktor att det är balansen som gör den unik.
– Man vill ha en frasig men ändå elastisk botten. Tomatsåsen ska bidra med sitt djup och kanske en mild sötma. Osten ska vara härlig och smakrik. Kebabköttet ska vara välmarinerat, nygrillat, mört och saftigt. Såsen ska vara krämig och välbalanserad.
VIKTOR ÄTER OFTAST sin kebabpizza till lunch. Han vägrar reducera den till bakismat som slentrianäts framför tv:n på nyårsdagen. Han har mer respekt än så för kebabpizzan menar han. Dessutom äter han den alltid på plats på pizzerian.
– Jag vägrar att låta min pizza ångas i kartong innan förtäring. Någon måtta får det vara. Kebabpizzan är en otroligt ohelig kombination i grunden. Den italienska pizzan, kebaben från Osmanska riket och pizzasalladen från Jugoslavien. Det är en fantastisk mix av alla influenser som kommit till vårt land, och som i slutändan blir till en otrolig rätt!

”Det är en konstform, en kulturbärare och en ständig jakt på perfektion”
– Viktor om kebabpizzan
PIZZERIOR I BOHUSLÄN

JUST IN TIME,
Nordby
TRATTORIA ALBEROBELLO,
Stenungsund
TRATTORIA IL TRULLO,
Kungälv
KORVHANTVERKS FATABUR,
Svanesund
PIZZERIA & RISTORANTE, NAPOLI,
Uddevalla
SÖDERTULLS PIZZERIA,
Strömstad
RESTAURANG PINGVIN,
Uddevalla
KAPTEN VIKING,
Tanumshede
MARSTRAND PIZZERIA,
Marstrand
PIZZERIA RESTAURANG ITALIA,
Kungshamn