Den knubbiga sälen

Älskad och hatad – Bohusläns landskapsdjur, knubbsälen, är ett djur som väcker starka känslor i sina västkustska hemtrakter. Häng med när vi gör en djupdykning i vilka dessa mästersimmare egentligen är.  

Med sina stora, svarta, fuktiga ögon och sitt ulliga lilla ansikte så är det många som tycker att knubbsälen är ett urgulligt djur. Men det finns också många som inte är lika förtjusta i den knubbiga varelsen. Yrkesfiskarna utmed västkusten har länge kämpat med att knubbsälen äter upp fisk och förstör deras redskap. För en knubbsäl, som avnjuter 3–5 kg fisk om dagen, så ser naturligtvis ett nät fullt med fisk ut som en festmåltid.  

Namnet till trots så är knubbsälen ganska liten och smal, bara hälften så stor som till exempel en av Sveriges andra sälarter – gråsälen. Knubbsälen väger 50–130 kg och blir cirka 140–195 cm långa. De sälarter som finns i Sverige är däggdjur och tillhör familjen öronlösa sälar som kännetecknas av en slät päls och avsaknaden av ytteröron. Ett tydligt kännetecken för just knubbsälen är dess uppåtnäsa med v-formade näsborrar.  

Knubbsälen tar sig fram genom att simma med kraftiga sidorörelser av bakkroppen. De främre labbarna använder den huvudsakligen för att styra med, men sälen tar sig också fram med hjälp av de främre labbarna på land. De knubbiga sälarna är inte bara bra på att simma utan även fenomenala på att dyka, och gör så ända ner till 200 meters djup. De kan sedan stanna under vattenytan i upp till 30 minuter. 

För att klara av trycket nere i vattendjupet så är sälens kropp anpassad på så sätt att den är elastisk och att dess revben kan tryckas ihop utan att skada inre organ. När sälen ska dyka så tömmer den sina lungor på luft så att inte luften i lungorna pressar sönder dem allt eftersom trycket ökar under vattenytan. Knubbsälen har mer blod med en högre halt röda blodkroppar än vad exempelvis människan har. Under ett dyk så minskar pulsen till ungefär 20 slag per minut och blodet transporterar bara syre till de mest grundläggande organen i deras kroppar; hjärtat och centrala nervsystemet, resten av kroppen går på sparlåga.  

Knubbsälshonor blir runt 35 år gamla och föder vanligtvis en unge i juni varje år. Hanarna lever däremot inte lika länge, de blir max 25 år. Detta till följd av att de förlorar mycket energi när de strider mot andra knubbsälshanar genom livet. Sedan 70-talet har man följt utvecklingen av sälstammarna i Sverige. Man passar på att inventera antalet sälar i augusti då de byter päls och spenderar mycket tid på land, vilket lämpar sig bra för att kunna ta flygfoto. Antalet knubbsälar i Bohuslän har varierat under åren men har på sistone varit rekordhögt. 1988 och 2002 drabbades dock västkusten av den så kallade säldöden – då dog ungefär 60% av sälstammen till följd av ett valpsjukevirus. De sälar som överlevt de båda virusutbrotten tros numera vara immuna.   

Knubbsälar
Familj: Öronlösa sälar  
Vikt: 50–130 kg 
Längd: 140–195 cm 
Medellivslängd: 25–35 år 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar