Glöm urtvättade träningsoveraller, flintastekar på engångsgrillar och läppjande av tältljumna folköl i blommiga baden baden-stolar. Idag är camping något helt annat. Töntstämpeln är som bortblåst och nu sveper nya vindar över landets campingplatser.
Husvagns- och husbilslivet har under de senaste åren upplevt en renässans av sällan skådat slag. Camping är idag hetare än någonsin och lockar nu personer som aldrig tidigare satt sin fot på en campingplats. Det speciella fjolåret har med största sannolikhet haft ett finger med i spelet, tillsammans med den ökande miljömedvetenheten. För oavsett om man kan eller får flyga utomlands under semestern så känns det inte längre lika attraktivt och lockande.
Hemestertrenden har gjort att allt fler insett vilket fantastiskt land vi faktiskt bor i, och vilka naturupplevelser som väntar där ett stenkast från husknuten. I takt med detta har också nya generationer öppnat ögonen och sinnet för denna typ av semestrande. Flexibiliteten, friheten och närheten till naturen är starkt vägande argument. Men fördelarna att semestra på hemmaplan i en husvagn eller husbil är många fler än så. Lars Bergholm, husvagns- och husbilsentreprenör som sitter i styrelsen för Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF), menar att hela branschens utveckling de senaste åren är en bidragande orsak. Det lyckade arbetet hos både campingar och tillverkare har gjort att fler och nya målgrupper fått upp ögonen för resandeformen.
– Många campingar är som resorts idag, med poolområden och mängder av familjeaktiviteter. Förr räckte det i stort sett med en gräsplan, eluttag och ett litet servicehus. Idag ställs högre krav, både i form av aktivitetsutbud och bekvämligheter, säger Lars Bergholm.
Han menar att nutidens campingresenärer har en större äventyrlig ådra än förr. Att vi idag vill aktivera oss under semestern.
– Historiskt har camping varit synonymt med att sitta och njuta i förtältet. Dagens gäster har i högre grad någon form av äventyr kopplat till besöket, oavsett om det gäller cykling, höghöjdsbana, golf eller fiske.
För alla som styr ekipaget mot Bohuskusten i sommar finns en härlig bukett av små och stora campingplatser och välja mellan. Inte sällan havsnära i vackra omgivningar, som lämpar sig lika bra till salta dopp och fiske som till en uppsjö av olika aktiviteter. Här finns allt från de enklare naturcampingarna till resorts med alla bekvämligheter du som semesterfirare kan önska dig. Och för den som saknar egen vagn eller husbil finns det på de flesta ställen en rad olika stug- och glampingalternativ.
Faktum är att camping dessutom är ett hållbart resande med lågt klimatavtryck. I takt med att fordon och vagnar blir allt större och lyxigare så blir de också smartare och mer resurssnåla. Lars Bergholm tror att intresset för camping kommer att fortsätta att växa, och att framtiden ser ljus ut.
– Jag tror dessutom att det gångna året gjort att vi i framtiden kommer att få se allt fler som jobbar från sin husvagn eller husbil. Det blir ett mer flexibelt sätt att arbeta där du själv bestämmer var dagens arbetsplats ska vara, avslutar Lars.
För vem skulle inte vilja vakna, hälla upp morgonkaffet och starta jobbdatorn med en bedårande utsikt över Västerhavet?
5 bohuslänska campingguldkorn
Lagunen Camping & Stugor
Strax söder om Strömstad, vid öppningen till Kosterhavet, ligger familjeparadiset där du bor med havet som granne. Här finns ett rikt utbud av aktiviteter, såsom bikepark, äventyrsgolf, strandexkursioner samt kajak-, SUP- och båtuthyrning.
Läs mer: lagunen.se
Saltviks Camping
Mitt i det vackra naturreservatet Tjurpannan i Grebbestad hittar du campingen för dig som söker svalkande bad i härlig natur, spännande öringfiske eller höstliga hummerturer. Mängder av aktiviteter för både unga och äldre besökare.
Läs mer: saltvikscamping.se
Fjällbacka Camping
En liten idyllisk camping inbakad i den bohuslänska naturen. Från den vindskyddade och havsnära anläggningen har du gångavstånd in till mysiga Fjällbacka. Här bor du antingen i ditt eget ekipage eller i något av de olika stugalternativen med plats för upp till åtta personer.
Läs mer: fjallbackacamping.se
Ramsviks Stugby & Camping
En mil norr om Smögen, längst ute i havsbandet i Hunnebostrand ligger smultronstället Ramsvik. För familjen som vill mixa sol, bad och krabbfiske med fartfyllt outdoorliv som MTB, trailrunning och kajakpaddling.
Läs mer: ramsvik.nu
Hafsten Resort
Vackert belägen campingresort 25 minuter med bil från Uddevalla. Lockar med en massa kul för alla åldrar, bland annat höghöjdsbana, poolområde med vattenrutschbana, zipline, klättervägg och ett mini-spa.
Läs mer: hafsten.se
Tips för nybörjaren
- Hyr först
En bra start är att först hyra en husvagn eller husbil – eller boka en stuga eller ett glampingalternativ. 2. - Botanisera
På scr.se (Svensk Camping) och camping.se hittar du mängder av inspiration och tips om seriösa aktörer. - Boka i tid
I takt med det växande intresset ryker också platserna på de populäraste campingarna snabbt. Så se till att boka så snart ni kan. - Packa rätt
Böcker, korsord, plattor, spel och strandleksaker är givet för vissa. MTB, kickbike, löparskor och fiskeutrustning för andra. Fundera på vad ni faktiskt kommer att behöva och vilka faciliteter som finns på campingen. - Snacka med grannen
Blev ni campingbitna? Snacka med grannen i vagnen eller bilen bredvid, hen delar med största sannolikhetgärna med sig av värdefulla tips och råd.