Lyckas med sommarodlingen

Kalle och Brita, Mandelmanns och Trädgårdstider har bidragit till att allt fler svenskar får något drömskt i blicken så fort odling kommer på tal. Här ger vi en liten guide till hur du lyckas med sommarens växtprojekt.  

Att odla sina egna grönsaker och blommor är inte längre något som enbart attraherar den äldre generationen eller entusiasterna. Nej, idag jäklar odlas det på varje liten tillgänglig plätt och Svenssons romantiska dröm om att bli självförsörjande har nog aldrig varit starkare än just nu.  

Visst är det en fantastisk utveckling? Med skenande matpriser och en ständig jakt efter ekologiskt odlade och hållbart producerade råvaror är väl det enda rätta att ta saken i egna händer. Genom att odla dina egna grönsaker vet du exakt vad du stoppar i dig. Glädjen att få följa grödan genom hela livscykeln från frö till skörd är en ren och skär bonus, som vi kan garantera är beroendeframkallande.  

Men hur och vad ska man då tänka på som nybörjare? Här har vi samlat några tips som förhoppningsvis ger en liten hjälp på traven.  

Ha kul
Det låter självklart, men är ack så viktigt. Undvik att gå in med ambitionen att bli självförsörjande redan under första sommaren. Det är och ska vara lustfyllt att odla, så släpp alla krav och måsten. Välj det du gillar att äta eller att titta på – och kör! 

Odla efter förutsättningarna 
Börja i liten skala efter dina förutsättningar. Några krukor på balkongen eller en pallkrage på den lilla gräsplätten är en bra start. Några tomatplantor, lite kryddor, bladgrönsaker eller ärtor. Sedan är det bara att du utökar din odling i takt med att intresset växer.  

Läs på…
Det blir så mycket roligare om det du sår faktiskt gror och frodas. Det kan handla om så små saker som att veta vilken jord du ska använda, vilken del av trädgården du ska plantera dem eller hur mycket eller ofta du ska vattna och ge näring. Utbudet av böcker, webbsidor, nätforum och bloggar är enormt.  

..men våga testa
Det är mycket som kan gå fel när man odlar. Fel jord, för lite sol, för mycket sol, näringsbrist, överbevattning, sniglar och andra skadedjur. Men låt inte detta begränsa dig! Alla odlare misslyckas ibland, så enkelt är det. Odling är en ständigt pågående läroresa där du genom att prova dig fram blir duktigare och ser vad som funkar där just du bor.  

Några konkreta tips:  

  • Täck jorden med organiskt material, t.ex. gräsklipp, så håller den fukten bättre. Det blir heller inte lika mycket ogräsrensning.  
  • Vissa grödor trivs bättre och ger större skörd tillsammans. Kombinationer värda att testa i odlingslådan är majs–bönor–squash, tomat–basilika–morot eller sallat–purjolök–lök.  
  • Skadedjur är nästintill ofrånkomligt, men det finns sätt att skydda sin grödor. Hönsnät mot rådjur och harar, fällor eller koppartejp mot sniglar och fiberduk mot insekter är några. 
  • Fusk är OK. Köp färdiga småplantor från plantskolan om du inte har möjlighet eller tålamod att driva upp dem själv från frö.     
  • Ett självbevattningssystem både minskar vattenförbrukningen och gör att du kan åka iväg några dagar utan att behöva oroa dig.  
  • Så under hela sommaren. Fyll på med nya laddningar rädisor, sallat och andra bladgrönsaker när du tagit den första skörden.  
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar