Vad kan man göra på Tjörn?

En hel del! Upplev magnifik natur och historia i Bohusläns hjärta…

Tjörn är landets sjunde största ö, full av spännande besöksmål och naturupplevelser. Bilfärden över Tjörn-bron är en resa rakt in i Bohusläns hjärta.

Lekanders Bär & Boende, Fagerfjäll 
Plocka bär och övernatta i mysigt B&B – det bästa av bägge världarna! Familjen Lekander har odlat jordgubbar i anslutning till släktgården Tyfta Östergård i flera generationer. Sedan länge finns även svarta vinbär och hallon för självplock. Boka in övernattning på gården för en naturnära upplevelse, med smak av det genuina Tjörn.  

Träbåtsfestivalen, Skärhamn 
En årlig höjdpunkt i mitten av juli, då Skärhamn blir samlingsplats för hundratalet träbåtar. Strosa genom hamnen och avnjut de vackra båtarna. Lyssna på härliga historier och utbyt erfarenheter med rutinerade träbåtsrävar. Dessutom arrangeras marknad och skojiga kringaktiviteter, med scener och underhållning, i anslutning till hela festivalen.  

Mossholmens Marina, Bleket 
Är du på resa havsvägen? I så fall är fullservicemarinan Mossholmen en perfekt plats att lägga till vid. Strax innan bron över till Klädesholmen ligger Marinan: med både gästhamn och verkstad samt sjötapp och butik. I områdets servicebyggnad finns toalett, dusch och tvättstuga. Allt du behöver för proviantering samt en stunds avkoppling i underbar havsmiljö! 

Salt & Sill, Klädesholmen 
Ut mot Klädesholmen ligger även det internationellt hyllade Salt & Sill. Allmänt känt som ”Det flytande hotellet” erbjuder Salt & Sill underbara upplevelser, bokstavligen talat på havet. Spisa en bättre middag i restaurangen, övernatta med vattnet som närmsta granne – som unik guldkant på din Tjörnvisit.    

Salt & Sill i Klädesholmen, Bohuslän.

Swede Ship Marine, Djupvik 
Tidigare Djupviks Varv, som har tillverkat båtar och fartyg sedan slutet av 1800-talet! Platsen är full av historiska anor, från en tid då bandet mellan hav och människa var jättestarkt. Varvet grundades 1894 och var bland de första att bygga fiskebåtar av ”Bohus-typen” på kravellteknik. Djupvik är klassisk mark, där historiens vingslag ekar in i nutiden! 

Dyrön 
Åstol är ett självklart besöksmål, men glöm inte Dyrön! Färjan dit från Rönnäng tar cirka en kvart. Väl ute på Dyrön blandas bistro och hotellboende med museet Minnenas Bod samt guld- och silversmedja. Dyrö-loppet, fotbollsskola – här finns något för alla. En vykortsvacker ö, alltid med lockande vågskvalp och saltstänk i vinden nära. 

Säbyleden 
Sugen på en naturskön vandring? På Tjörn finns flera vandringsleder, som Säbyleden. Belägen inom naturreservaten Breviks Kile och Säbykile sträcker sig Säbyleden sammanlagt ungefär en halvmil. Perfekt för en dagsutflykt: att strosa i glimrande bohusnatur, genom skogsmark och nära havet. Säbyleden ingår även i Kuststigen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar