Underbara Koster

Bohuslän är fullt av smultronställen och guldkorn, såväl små som redan välkända. Till den senare kategorin hör Kosteröarna – ett sedan länge etablerat turistmål som tål att besökas året runt.  

Lättaste resvägen till Koster är med passagerarfärjor från norra hamnen i Strömstad. Resan tar ca 30–45 minuter, beroende var på öarna du vill hoppa i land. Det går givetvis att ta sig till Koster med egen båt, men eftersom öarna tillhör ett naturreservat gäller särskilda regler. Dessutom ingår Sydkoster och havet omkring i Kosterhavets nationalpark, så kolla gärna upp vilka förutsättningar som gäller innan du besöker med egen båt.  

Både Nord- och Sydkoster håller högsta klass för genuina bohuslänska skärgårdsupplevelser. Avnjut de klassiska semesterförmånerna som sommaren erbjuder. Öarna innehåller allt från bad och snorkelled till skogsområden, vandringsled, sjöbodar och cykelstigar. Slappa på klipporna efter ett härligt bad. Besök Naturum Kosterhavet och ta del av Sveriges största maritima nationalpark. Eller få lite omväxling med minigolf och kajakpaddling.  

Alternativen är lika många som härliga när du besöker Kosteröarna. För att underlätta ditt besök har vi dykt lite djupare bland aktiviteterna för att servera en skaldjursplatå av underbara saker att hitta på. 

Barnvänliga bad
Kosteröarna har en rik variation av mindre klippbad och stränder. Sydkosters Kilesand är en inbjudande lång sandstrand, där hela familjen kan njuta av sol och bad. Även Blåsopp och Rörvik är barnvänliga familjestränder: där den senare dessutom erbjuder en snorkelled, en naturstig underytan som är riktigt spännande. Om klippor lockar mer är Långevik och Ekenäs utmärkta alternativ.  

Även på Nordkoster finner vi en härlig blandning, där Familjeviken, Basteviken och Korsholmen är finfina bad för hela familjen. Ottesten och Svarte är Nordkosters klippbad som erbjuder lite mer avskildhet.  

Naturum Kosterhavet
Vid Ekenäs ligger besökscentret för Kosterhavets nationalpark. Här finns mängder av information om allt det underbara som nationalparken har att erbjuda. Exempelvis en interaktiv utställning med filmer, foton och föremål. Här finns ett klappakvarium där du får närkontakt med några av djuren som lever i Kosterhavet. Vill du meta krabbor på bryggan utanför finns här både hink, mete och flytväst att låna.  

Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark, som invigdes 9 september 2009. Parken täcker närmare 40 000 hektar runt Kosteröarna och ända upp till Ytre Hvaler nationalpark på den norska sidan. I området möts bräckt vatten med saltvatten, där Östersjön och Atlanten strömmar samman. Delvis därför, i samklang med områdets mildare klimat, kan så många sällsynta arter och växlighet samsas i nationalparken. Spana på fåglar, sälar och allt annat fantastiskt som besöket erbjuder.  

Cykla och vandra
Att cykla på Sydkoster är ett trevligt familjeäventyr, med mycket fint att se och uppleva. Cyklar finns att hyra på plats och säkerheten är hög bland vägar och stigar. Detta då Sydkoster i princip är bilfri och du mest kommer möta andra cyklister eller enstaka flakmopeder på färden. Förbered er genom att ladda ned cykelkartan på nätet. Några förslag på stopp längs vägen: 

– Kosters Trädgårdar är måste under utflykten, med ekologisk odling och mysig gårdsbutik. 

– Kyrkan nära Långegärde, med den underbara utsikten från Valfjäll alldeles i närheten är ett måste!   

Nordkosters stigar och småvägar är utmärkta för en rundvandring genom det vackra skärgårdslandskapet. Traska förbi ljuvliga ljunghedar, kärr och enbuskmarker som på sina ställen övergår i strandängar och klapperstensfält ut mot vattnet.  

– Högen med Kosters fyrar är högsta utsiktsplatsen, som bör upplevas. Med utsikt över havet och skärgården omkring. Ett enastående skådespel – där du under soliga och molnfria dagar kan se ända upp mot Oslofjorden.  

– Om du stannar till för ett dopp vid de fina strandvikarna på norrsidan – missa inte den lilla grottan med självlysande mossa. 

– En klassiker på Kosteröarna är de betande fåren och kossorna. En av många upplevelser under vandringen.   

Tips! Ladda ner appen Kosterhavet, läs på om sevärdheterna och välj de vandrings- eller cykelleder som passar dig bäst.  

Slappa och njut!
Vi skulle kunna lista och tipsa om sevärdheter tills korna, bokstavligen, kommer hem. Men sommaren bör ju också användas för att slappna av och njuta av semestern. Kosteröarna är, som du kanske märkt, en perfekt plats för att bara vara. Sitt på en brygga, köp en glass i kiosken och titta på havet. Känn stillheten landa inombords, när den underbara havsbrisen fyller lungorna. Njut och ha en underbar stund. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar