En sommar med havet i fokus 

Bohuslän upplevs bäst vid, på eller i havet. För det är just havet som karaktäriserar landskapet på så många sätt – de salta baden, djurlivet under ytan, granitklipporna och de dramatiska vyerna. Vi har samlat fyra sommaraktiviteter för alla åldrar med Västerhavet som utgångspunkt. 

Foto: Katja Ragnstam

Åk på tångsafari i sommar  

Visste du att havets ogräs numera anses vara en delikatess som många av de bästa restaurangerna världen över använder? Dessutom är de rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och protein. På tångsafari i Grebbestad får du chansen att lära dig identifiera och skörda hela tio olika sorters tång. Du får dessutom kunskap om hur de ska torkas och förvaras. Och självklart hur du inkluderar dem i din matlagning.  

Företaget CATXALOT håller kurserna med ledorden tång, hav och kärlek. De har stor kunskap om tång som råvara, och inspirerar både privatpersoner och livsmedelsindustrin till att våga ta steget och använda tång i matlagning. Företaget har under flera år försett några av Sveriges bästa restauranger och internationella kocktävlingar med tång och algväxter, och företaget erbjuder en rad olika kurser och aktiviteter för privatpersoner. Välj mellan tångsafari, ätliga strandväxter, tångpaddling eller kanske strandblommor och tång. De har även en onlinekurs för de som inte kan ta sig till Grebbestad.    

Plocka fram din inre fiskare 
Bohuslän är en perfekt plats för att testa fiskelyckan, oavsett om det är för första gången eller om du är en van fiskare. I det kalla, salta havet lever räkor, havskräftor, hummer, ostron och massa olika sorters fisk såklart. Tuffa ut i en klassisk fiskebåt och bli guidad av lokala fiskare mellan Bohusläns karga klippor, kobbar och skär. Fisket står du för själv – agna, dra upp tinor och vittja burar. En perfekt aktivitet som passar hela familjen, stora som små. 

Det finns en uppsjö av företag som erbjuder fiske- och båtturer med varierande fokus. Allt från skaldjur-, makrill- och hummerfiske till helt vanliga fisketurer. Även sälsafari och ostronfiske finns att boka för de som vill ha en gedigen naturupplevelse. Turerna börjar redan på våren och går sent in på hösten, beroende på art som fiskas. I flera fall kan du även kombinera turen med en middag så du också får smaka på din fångst.  

Foto: Tina Stafren

Snorkelleder för stora och små 
Västkustens karaktäristiska salthalt gör vattnet klart, och därmed också perfekt att snorkla i. Runt om på västkusten finner du snorkelleder som är enkla att följa och passar både stora och små dykare. Men enbart en snorkel och cyklop har du chans att lära dig massor om livet under ytan.   

En snorkelled är som en stig under vattnet, ofta på cirka 1–1,5 meters djup, men det kan också vara djupare. Längden på leden är ungefär 200 meter, och en färgad lina leder dig runt till olika skyltar som berättar om djur och växter under ytan. Vid skylten brukar det finnas ett handtag så du kan hålla i dig medan du läser om livet i havet och de olika arterna som du kan hitta vid den specifika platsen. Ibland finns det även en boj vid ytan för att du lättare ska kunna se vart skylten är utplacerad.  

Foto: Lars-Ove Loo.

Simmar du hellre lugnt?
Föredrar du ett stillsammare tempo och vill insupa lite kultur på semestern så är Nordiska Akvarellmuseet ett hett tips. Här kan du smita in medan familjen badar, eller om du bara behöver en paus från den gassande solen. Museet ligger i Skärhamn på Tjörn, vackert beläget precis vid vattnet. Självklart är det coronaanpassat för att vara tryggt för både besökare och personal. I sommar bjuds det på utställning av konstnären Friedensreich Hundertwasser – en av efterkrigstidens mest berömda konstnärer. Missa inte!   

Nordiska Akvarellmuseet. Foto: Anders Arena

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar