Musselbaren – Klimatsmarta delikatesser

En hel värld av musslor väntar dig i Ljungskile…

Allt startade som en halvgalen idé om hållbara upplevelser för grupper med musslan i centrum. Idag, nio år senare, sträcker sig Musselbarens verksamhet från Ljungskile till Kleven på Smögen. Från musselexpeditioner och kulinariska upplevelser till den egna Musselfabriken och Sveriges minsta gindestilleri. 

Startskottet gick i Ljungskile 2014. Janne Bark och några vänner hade en idé om att grupper skulle få följa med ut på båtturer där de fick skörda och tillaga musslor. Sagt och gjort, med utgångspunkt från det renoverade Klocktornet i Lyckorna, Ljungskile påbörjades verksamheten från den egna båten Märta. Vi brukade skoja och säga att ”fisk är disco och musslor rock’n’roll”. Vi hade ambitionen att bygga en restaurang där vi bara serverade musslor och Jack Daniel’s, berättar Janne.

Med resultatet i hand så blev det lite större än så. I takt med att intresset växte och samarbetet med den bohuslänska musselodlaren Scanfjord utökades, växte också kunskapen om det lilla blötdjuret och den nytta det gör för både havet och oss människor. Inte nog med att blåmusslan renar och syresätter havet genom att filtrera vatten i sin jakt på plankton. Det är även ett riktigt superprotein med låg klimatpåverkan. Att den dessutom är en fantastiskt god och mångsidig råvara är ju en trevlig bonus.

Det är just detta som gjort Musselbaren till ett såpass omtyckt och hållbart koncept. Här kan du som besökare både lära dig mer om musslan och den nytta den gör – prova på många av de delikatesser du kan tillaga med musslan som bas. Oavsett om du följer med på en skördetur med båt eller besöker någon av restaurangerna så möts du av kunnig personal som gärna delar med sig av sin kunskap.

2017 utökades verksamheten då restaurang nummer två öppnade på Smögen. Här på Kleven, på samma plats där Gamla Magasinet en gång låg, har du en härlig utsikt över Smögenbryggans myllrande folk- och båtliv. Förutom Musselbaren, med 100-procentig fokus på blåmusslan, kan du här njuta av tre andra kök under ett tak – Pizzabistron, Svärds Kök och Sött & Salt. Något för alla smaker med andra ord.

En av rätterna som kan komma att serveras i sommar är Musselbarens bidrag till Bohusläns officiella landskapsmeny. Det är en huvudrätt bestående av musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter. En klassisk husmansrätt i modern tappning. Enkel och billig och väl värd att prova att laga själv.
Recept: vastsverige.com/mat-och-dryck/landskapsratter/)

Och när vi ändå att inne på att testa nya smaker så kan Musselbaren erbjuda något så unikt som en drink gjord av egentillverkad gin. Basen i kreationen Gin & Tångic kommer nämligen från det egna, nio kvadratmeter stora Klocktornet Destilleri (startade 2018), som enligt egen utsago kan vara Sveriges minsta. Ginen, som redan hunnit få flera fina utmärkelser, görs med inslag av olika bohuslänska tångarter. Tonicen, som de tagit fram tillsammans med Hammars Bryggeri, har inslag av havtorn och rosmarin. Tillsammans bildar de en väldigt trevlig drink med en stort stänk Bohuslän – perfekt att avnjuta på Klevens stora terrass när dofterna från uteköket sprider sig i sommarkvällen.

Gin & Tångic

Ingredienser:
4 cl Fräkne Tång Gin
8–12 cl Hammars Ocean Tonic
Några havtorn
En kvist rosmarin

Gör så här:
Fyll ett passande glas till brädden med is. Häll på gin och tonic och hoppa med några havtorn och en kvist rosmarin. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar