Tång – havets gröna guld!

Från något man helst undvek att trampa på till en eftertraktad delikatess – tång har gjort en resa som få andra råvaror kan skryta med. I takt med att hållbarhet, hälsa och nya smakupplevelser hamnar i fokus har den svenska tången seglat upp som havets gröna guld. Häng med när West Magazine dyker ner i havets mest oväntade stjärna.

Visste du att tång inte är en växt utan en alg? Trots att den växer som en växt, har tång varken rötter, blommor eller stjälkar. I stället består den av en böljande bål som varje år skjuter nya blad mot ljuset.

I våra svenska hav finns det inga giftiga arter, men desto fler ätbara. Från mjukt grön havssallad till mörk sockertång och rubinröd nori – våra hav bjuder på tusentals arter, alla med sin egen färg, smak och karaktär. Och längst kusten i Bohuslän växer några av de allra finaste.

EN RÅVARA MED POTENTIAL
Länge har tång förknippats med det som spolats upp på stranden, snarare än något som hör hemma på tallriken. Men nu vänder vinden! Det som i decennier varit en självklarhet i det asiatiska köket börjar ta plats även i vårt avlånga land.

Fler svenska entreprenörer, kockar och forskare upptäcker tångens enorma potential – inte bara som mat, utan också som klimatsmart råvara i allt från hudvård till jordbruk. Samtidigt som havet hotas av övergödning, kan tångodlingar hjälpa till att fånga upp kväve och koldioxid och bidra till ett friskare ekosystem. Den svenska tången kan alltså bli en del av lösningen, både för planeten och på tallriken.

FULL AV SMAK OCH NÄRING
Tång är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter – och det är faktiskt genom tången som fisken får sin omega-3, inte genom egen produktion som många tror. Och den är inte bara näringsrik utan också förvånansvärt mångsidig i köket. Sältan från havet, umamin och de friska tonerna har gjort tång till en ny favorit bland många kockar.

Det experimenteras med chips av sockertång, tångkaviar som veganskt alternativ och till och med tångöl. För den nyfikne väntar en helt ny smakvärld. Stek i smör, klipp ner i en soppa, gör en tånglasagne eller pickla som kapris. Färsk tång håller ungefär en vecka i kylen, men för bästa hållbarhet torkar du den. Då håller den i flera år och tar minimalt med plats.

BOKTIPS: PLOCKA TÅNG & STRANDVÄXTER
Tångdykerskorna Linnéa Sjögren och Karolina Martinson har under många år arbetat med att plocka och sälja tång till restauranger och leda kurser längs Bohuskusten.

I boken Plocka tång & strandväxter delar de med sig av sina samlade kunskaper om det ätbara skafferi som döljer sig under havsytan. Du får veta när och hur olika tång- arter plockas, samt hur de bäst förvaras och tillagas – och får dessutom ett 70-tal recept på allt från seaweedkimchi till tångbröd. Boken blev utsedd till årets undervisningslitteratur i Årets svenska måltidslitteratur 2022.

      Tång

      TÅNG DU KAN ÄTA!

      • KNÖLTÅNG
        Blåsorna kan picklas som kapris
      • SOCKERTÅNG
        Mångsidig sort som kan användas på många sätt
      • FINGERTÅNG
        God att steka
      • RÖRHINNA
        Måste sköljas noga och har smak av vit tryffel
      • HAVSSALLAT
        Kan stekas som spenat


      TÄVLA MED OSS!


      Vi tävlar ut ett exemplar av Plocka tång & strandväxter – perfekt för dig som är nyfiken på att utforska havets gröna guld. Klicka här för att delta i tävlingen!

      Lämna ett svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Liknande artiklar