Henrik Nyblom- träffsäker galenskap

Du kanske känner igen honom från Bäst i Test eller Parlamentet. Med en perfekt kombination av träffsäkerhet och nonsens har Skara-gossen Henrik Nyblom på kort tid tagit en solklar position på den svenska humorhimlen. Här berättar han mer om turnerandet med parhästen Betnér, sina tankar om framtiden och hur det kommer sig att han hamnade i Ödeshög.

När jag träffar Henrik Nyblom backstage på Stora Teatern i Göteborg är det full aktivitet. Vi börjar intervjun samtidigt som han soundcheckar sitt nya keyboard. Hans signaturinstrument keytar, ett keyboard som spelas på samma sätt som en gitarr, stals en vecka tidigare – så inför kvällens föreställning är det ett helt nytt keyboard som gäller. Mellan tonerna från Lady Gagas ”Bad Romance” som Henrik spelar när han äntligen får ljud i sitt keyboard börjar vi prata om kvällens show. Showen heter Puss & Kram och görs tillsammans med komikerkollegan Magnus Betnér – en oväntad duo men som känns väldigt naturlig för Henrik själv. På frågan om hur det är att turnera med Betnér svara Henrik att det går skitbra på sin charmiga västgötska dialekt.
– Han är på något sätt lika manisk som jag. Om jag säger att vi borde göra tre gig i veckan, så säger han ‘varför inte fyra?’ Och då svarar jag ‘men varför inte sju?’ Och då säger han ‘varför inte dubbelgig varje dag? Så vi båda vill göra så mycket standup som möjligt och tycker att det är det roligaste som finns. Sen är Magnus jävligt snäll och rättvis privat, vilket man kanske inte tror. Men han är bara en gullig småbarnspappa egentligen.

Foto: Philip Lager

Hangry Nyblom
De båda komikerna lärde känna varandra när Henrik jobbade i baren på Norra Brunn och det var under pandemin som de bestämde sig för att jobba tillsammans. Idag, efter hundratals timmar i bilen längs svenska vägar, kan man säga att de känner varandra ganska väl.
– Magnus vet till exempel att jag inte är bra på att ta emot dåliga nyheter före lunch. Då är jag Hangry Nyblom och inte en trevlig person. Men så fort jag fått mat i mig, då är det frid och fröjd. Annars är han mycket mer ordningsam än vad jag är, och mycket mer rak. Jag är väldigt konflikträdd generellt. Jag anpassar mig mycket för att skapa en bra stämning medan han är sig själv hela tiden. Det är därför jag älskar att stå på scen. Där är jag fri och kan säga vad jag vill.

Det är tydligt att Henrik älskar sitt jobb, och att han behöver få utlopp för sin kreativitet. Plötsligt svävar han i väg från intervjun och börjar spela ett beat på sitt keyboard. Men lika snabbt är han tillbaka – närvarande och redo för nästa fråga. Vi börjar prata om hans uppväxt i Skara, en stad han fortfarande har varma känslor för.
– Jag älskar Skara! Alla i Skara har liksom sköj som default-läge. Man driver med sig själv och kan skämta om att man är från Skara. Men när jag var yngre ville jag bara fly därifrån. Staden kändes för liten. Vi hade inga coola kläder eller hippa butiker. Vi fick ta mormors keps och farfars skinnjacka, och hitta vår egen stil. Men jag tror det format mig mycket och gjort mig mer öppen idag. 

Klaustrofobisk i Stockholm
Henrik har nyligen köpt ett renoveringsprojekt i Ödeshög mitt ute i ingenstans, eller som han själv säger, mitt ute i spenaten. Nu ska han lära sig allt om att svetsa, mura, måla fasader och slipa golv. I Stockholm säger Henrik att han känner sig klaustrofobisk. I stället älskar han kaoset i sitt nyköpta missionshus.
– Jag vaknar varje morgon och har någonting att göra. Jag åker till Bolist och köper stenplattor. Jag kollar hur man gör saker på Youtube och hänger med rörmokare. Här kan jag skapa ett eget slags universum och göra vad jag vill, och jag älskar det. Jag har till exempel målat mitt staket som ett glockenspiel och målat en tavla på varje kökslucka.

Sommarens lediga dagar kommer Henrik spendera med att renovera på huset, och skriva nytt material. För i slutet av sommaren är det nämligen showtime igen. Då ska han ut på vägarna med Magnus Betnér, Petrina Solange och ett gäng handplockade gästkomiker. Ett av stoppen är i Hamburgsund på Scen på Bônn den 4 augusti.
–Hamburgsund och Smögen har jag spenderat mycket tid på under somrarna. Jag och mina kompisar brukade åka till Smögen varje midsommar, festa och sova i bilen. Jag har fina minnen av att sitta på bryggor och åka runt och lyssna på Kings of Leon. Det ska bli kul att komma tillbaka.

Efter sommar- och höstturné är det dags för Henrik att förbereda sig inför sin soloturné 2024.
Just nu är planen att han tillsammans med Sylvester Schlegel, trummisen i The Ark, ska skapa ett nytt koncept där de förenar musik och standup. Henrik pratar om projekt med stor entusiasm och när jag står där mitt på Stora Teater med Henriks plinkande i bakgrunden kan jag inget annat än att tro att det kommer bli succé.

Foto: Philip Lager

This or that?

Räkmacka eller helspecial?

Jag är vegetarian så den är svår!
Fiskmås eller brännmanet?
Fiskmås –  älskar dem!
Klippa eller sandstrand?
Klippa helt klart. Hatar sand överallt.
Makrill eller gädda?
Gillar myten om gammelgäddan så jag tar gädda.
Myggbett eller fästingbett?
Myggbett! Gillar myggbett i början av sommaren.
Solbränd eller skoskav?
Skoskav tar jag hellre.
Glass eller kall öl?
Kall öl!
Cykel eller kajak?
Cykel! Det känns alltid som en kul idé med kajak men det är inte det. Det ser så gött ut men är förjävla jobbigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar