Här blir du frisk till hälsan och humöret skrev Evert Taube i visan Inbjudan till Bohuslän. Så sant! Här finns en uppsjö undangömda pärlor som höjer välbehaget, men som alla kanske inte känner till. Här bjuder vi på några tips väl värda en prick i kartan inför årets roadtrip.
Bland segel och galler
På Marstrandsön, strax norr om Göteborg, möts du av fängslade historia och vindpinade segel. Promenera de vackra gränderna upp till stans gamla fort, Carlstens fästning, som är lika spännande för barn som vuxna.
Historien om förbrytaren Lasse-Maja har fascinerat människor i decennier. Lars Molin föddes 1785 i Västmanland och gjorde sig rikskänd under namnet Lasse-Maja efter sina stöldturnéer utklädd till kvinna. Efter att ha stulit kyrksilvret i Järfälla kyrka i Stockholm fördes han till Carlstens fästning för att avtjäna sitt livstidsstraff. Efter 26 år bakom lås och bom blev han benådad av Karl XIV Johan. Sägnen säger att det skulle ha varit för att han imponerat på kungen med sin kokkonst, huruvida det är sant eller ej låter vi vara osagt. Men för den som vill djupdyka i kriminalhistorien erbjuds guidade turer.
Förutom en spännande historia möts du av en slående utsikt. Och tajmar du in någon av säsongens alla regattor har du härifrån bra utsikt över fjärden. Nere i hamnen väntar allt som oftast en härlig folkfest bland bryggor och vackra trähus. Besök marstrand.se för att se säsongens alla evenemang.
Uppåt väggarna
Gillar du att vara ute i naturen och vill ha en fysisk utmaning? Då kan klättring vara något för dig. Bland Bohusläns klippor kan du hitta några av de bästa klätterklipporna i landet. Graniten har varit vida känd för sin kvalitet och lockat till sig stenhuggare genom århundranden. I dag lockar bergen istället till sig klättrare från världens alla hörn. Naturen är full av intressanta utmaningar och utbudet är stort.
OBS: Tänk på de vanliga reglerna för Allemansrätten när du klättrar. Dubbelkolla gärna naturvardsverket.se för att se vilka riktlinjer som gäller.
Stenad historia
Oxar, vapen, människor och skepp är bara några av de figurer som finns avbildade på Tanums klipphällar. Men det är inte hällristningarna från bronsåldern som gör att Tanum finns med på Unescos världsarvslista sedan 1994. Orsaken är omfattningen. Enligt uppgift ska det finnas cirka 6 000 inknackade figurer och nästan 10 000 skålgropar på olika platser i området.
Ett tips är att ta sig till Vitlycke Museum, här du hittar den enskilt största hällen med omkring 300 figurer. Är du i krokarna kan du även svänga förbi Litsleby där den berömda ”Spjutguden” finns avbildad.
Havets läckerheter
Tänk att du är ute på ett litet skär i kustbandet. Du vadar runt i det grunda vattnet och sträcker dig ner i den vajande tången och greppar en klase med vilda blåmusslor.
Denna delikatess är både nyttig, lyxig och enkel att tillaga. Varför inte slänga musslorna på grillen efter en dag med sol och salta havsbad – en bättre inramning av vad västkusten har att erbjuda är svårslaget.
OBS! Under vissa perioder har musslorna förhöjda värden av giftnivåer vilket beror på hur många och vilka typer av alger som finns i vattnet. För att få veta om det går att plocka och äta musslor så finns ett kontrollprogram inom Livsmedelsverket där man kontinuerligt tar prover inom musselodlingsområden. Håll dig uppdaterad på livsmedelsverket.se.
Nyskapande skulpturpark
I Klövedal på nordvästra Tjörn bjuds det på en spännande och annorlunda konstupplevelse. Mitt i det bohuslänska beteslandskapet ligger Pilane skulpturutställning, som är en upplevelse för både stora och små. Här samsas storslagna skulpturer och betande får om utrymmet. Från bergsområdet har du en enastående utsikt över Västerhavet och den vackra skärgården. Skulpturparken blev 2016 utnämnd till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska The Guardian. För att se hela utställningen tas en entréavgift, däremot är det fri entré om du enbart vill besöka fornlämningarna.

Naturskönt under ytan
Kosterhavets nationalpark belägen utanför Bohusläns kust är Sveriges första marina nationalpark. Här hittar du ett myllrande undervattensliv och en exceptionell fauna.
Ett besök här ger en inblick i den fantastiska värld under ytan som fungerar som hemvist för över 12 000 arter. Området nyttjas varsamt med både människans och naturens bästa för ögonen – allt för att bevara den unika miljö som Kosterhavet bjuder på.
För besökaren erbjuds sälsafari, kajakpaddling och snorkelleder. Det finns även ett Naturrum på Sydkoster som erbjuder klappakvarium, utställningar och föreläsningar med fri entré. För den som är sugen på att vandra i området finns Kosterhavsappen som hjälper dig att hitta leder på Nord- och Sydkoster. Appen är gratis och innehåller även en bokstavsjakt för barn.