10 natursköna sevärdheter i Bohuslän 

Upptäck Bohusläns sevärdheter!

Pittoreska trähus, storslagna klippor och kristallklart vatten. Det finns en hel drös sevärdheter i Bohuslän att upptäcka – vi har listat tio pärlor för dig att besöka i sommar.  

Text: Jacqueline Byrlén

Skärhamn 

Sevärdheten Skärhamn i Bohuslän med kyrkan och omkringliggande hus.
Foto: Mostphotos

På Sveriges sjunde största ö kan du njuta av både en naturskön omgivning och en magnifik arkitektur. Här i Skärhamn, på den konstnärliga ön Tjörn, möts det moderna kultursamhället och gamla fiskeskutor. Och såklart, de storslagna klipporna. 

Ramsvikslandet 

På tal om klippor, om du har en förkärlek till just klippor bör du ta en tur till Ramslikslandets naturreservat. “Klippornas rike”, som platsen också kallas, består av olika vackra bergarter och du kan promenera bland rundhällar, isräfflor och jättegrytor – spår som inlandsisen lämnat.  

Stångehuvud 

I Stångehuvud kan du vandra i det natursköna reservatet, bestående av mjuka berghällar och imponerande röda granitklippor. Platsen är belägen vid Lysekils yttersta spets, där skärgårdens övärld möter Västerhavet. Naturreservatet är välkänt bland fotografer, så ta med dig kameran och knäpp av några bilder du med.  

Väderöarna 

Sevärdheten Väderöarna i Bohuslän med klippor och stugor.
Foto: Mostphotos

Utanför Fjällbacka ligger Väderöarna, som tillhör en av Sveriges västligaste ögrupper. Platsen består till största del av fantastisk natur och skärgårdsmiljö. En riktig skärgårdsidyll och sevärdhet i Bohuslän du inte vill missa. 

Hållö 

Släta klippor, salta bad och Bohusläns äldsta fyr – allt detta kan du uppleva på Hållö, strax utanför Smögen och Kungshamn. För badfantasten är en tur till Marmorbassängen ett måste, en fantastisk badvik som bjuder på kristallklart, turkosblå vatten som för tankarna till Medelhavet.  

Dyrön 

Denna natursköna Tjörn-pärla är känd för sina storslagna vyer över skärgården, pittoreska trähus och idylliska badplatser. Ta en tur längs den vackra vandringsleden på ön, njut av ett uppfriskande dopp i det glittrande blå eller spana efter mufflonfåren som spatserar fritt på ön. Du tar dig enkelt hit med färjan från Rönnäng, om du inte kommer i egen båt.  

Capri naturreservat, Strömstad  

Fantastiska Capri är värt ett besök om du är på jakt efter natursköna sevärdheter i Bohuslän. Naturreservatet ligger beläget på fastlandet i Strömstads kommun och utgörs av det skogfattiga skärgårdslandskapet med fina sandstränder och badvänliga klippor.  

Käringön 

Längst ut i havsbandet, 35 minuters resa med färjan från Tuvesvik, ligger den pittoreska lilla ön Käringön. Här kan du njuta av kristallklart vatten och oslagbar skönhet. Dessutom är ön bilfri vilket gör ett besök hit extra avkopplande och underbart.  

Grundsund  

Sevärdheten Grundsund i Bohuslän med kanalen och omkringliggande hus.
Foto: Mostphotos

Har du ännu inte besökt Grundsund är det hög tid nu. Grundsund är ett charmigt fiskesamhälle som ligger på ön Skaftö. Här kan du insupa den friska saltluften och promenera runt bland sjöbodar och små hus som trängs runt kajen. På ön finns även en vacker hamnkanal som skiljer Skaftö från ön Ösö. 

Makrillviken 

Bland alla sevärdheter i Bohuslän är Makrillviken i Smögen en favorit. En idyllisk badplats med fantastisk natur, klarblått vatten och höga klippor. En imponerande gångbro knyter ihop Makrillviken med ännu en härlig badplats, Vallevik.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar
Läs mer

Säregna Käringön

Den lilla ön Käringön återfinns längst ut i havsbandet, i den bohuslänska skärgården. Till denna avlägsna ö kan…