Strandhugg i Grebbestad

Bad- och ostronmetropolen Grebbestad lockar med en hel del annat än salta dopp och smarriga skaldjur. Och ibland behöver man ju faktiskt lite variation och aktivering. Här har vi letat fram en handfull pärlor väl värda ett besök. 

Havsvandring
I Tjurpannans Naturreservat, mellan Grebbestad och Havstenssund, sträcker sig vandringslederna alldeles intill havet. Området är ett av Bohuskustens mest exponerade fastlandspartier, då det saknar en skyddande ytterskärgård. 

På naturreservatets parkering kan du plocka med dig en folder över de olika lederna innan vandringsäventyret kan ta sin början. Lederna går genom ett öppet och lättvandrat landskap med hedar och hällar, där det bjuds på många och vackra utsiktsplatser och naturupplevelser. Platsen är lika fascinerande under alla årstider och väderlekar. Så packa väskan med picknick, badkläder och fiskespö och bege dig ut på tur.  

Tänk på att alltid respektera Allemansrätten och att bara grilla på de speciella grillplatser som finns i reservatet.  

Bobbis Gelateria.

Glassfest
På sommaren är det devisen ”minst en glass om dagen” som gäller. Så varför inte spendera dagens glasspengar på en lokalproducerad, hemmagjord variant från hjärtat av Grebbestad? På Bobbis Gelateria (Grebbestads Glass) nere vid gångpromenaden längs bryggan kan du välja mellan en uppsjö av smaker tillverkade med lika delar kärlek och passion. Välj mellan klassiska smaker eller mer vågade, som till exempel Brynt smör & rosmarin.  

Matrast
När du känner att magen börjar att kurra efter en dag vid havet eller shoppingtur i byn finns det flera guldkorn att välja mellan. Två av dem är Idas Bar & Bistro och Sjögrens i backen. Den förstnämnda är en mysig liten restaurang där Sverige möter Medelhavet i rätter som anpassas efter säsong och lagas med lokala råvaror. Avnjuts med fördel ute i bistrons lummiga trädgård. 

Följer du doften av nybakat hittar du troligtvis det populära, och minst lika mysiga, Sjögrens i backen. Här kan du, förutom att köpa med dig nygräddade bakverk och bröd hem, även avnjuta en dignande frukostbuffé eller fylla på energiförrådet med en god sallad, paj eller macka.     

Aktiviteter & hållbarhet
I Grönemad, strax utanför Grebbestad, hittar du Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor. Som namnet hintar om är detta företaget för alla som vill ta sig ut och njuta av havet och den vackra skärgården från första parkett. Här kan du bland annat hyra kajak eller SUP, följa med på guidade turer och vandringar eller delta i yogapass på land eller till havs. Företaget erbjuder nämligen både SUP-yoga och Kayoga – för dig som vill ta din yoga till nya höjder eller bara vill kombinera det bästa av två världar.  

Skärgårdsidyllen jobbar också aktivt med en rad olika hållbarhetsprojekt, däribland ett ”uppskräpningsengagemang”, där de städar, väger och för statistik över skräp de hittar längs med stränderna i närområdet. Totalt har de fram till årsskiftet 2020 befriat kustområdet från 20 677 kg sopor, vilket motsvarar mer än 1 034 badkar med skräp. Du som själv vill dra ditt strå till stacken för en bättre miljö kan ladda ned appen Strandstädarkartan eller besöka strandstädarkartan.se.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar
Läs mer

Säregna Käringön

Den lilla ön Käringön återfinns längst ut i havsbandet, i den bohuslänska skärgården. Till denna avlägsna ö kan…