En explosion ur lugnet

Det produktiva energiknippet Timo Räisänen har hittat lugnet, och kreativiteten, igen nere i Frankrike. Här berättar han om musiken, flytten och oförglömliga bohuslänska sommarspelningar. 

Timo Räisänen solodebuterade 2005 med albumet ”Lovers Are Lonely” och har under årens lopp  hunnit med att släppa åtta fullängdare. Tolkningar av Ted Gärdestad och andra artister har blandats med en debut på svenska och en julskiva för den forne indierockaren. 

Musikintresset har alltid funnits där. Han sjöng i Göteborgs Gosskör och var bara nio år när han började spela gitarr. På frågan om musiken var en självklar dröm att följa, svarar han:

– Ja, alltså jag vet inte om jag kallar det för en dröm egentligen – det var så självklart. Det var ingenting som jag ville bli, utan snarare något jag skulle bli.

Han växte upp i  Partille utanför Göteborg. Staden och västkusten har under hela hans liv varit en viktig plats för återhämtning och att landa på. 

– Under de första hetsiga åren släppte jag i princip en skiva per år och turnerade väldigt mycket. Då var det väldigt skönt att kunna komma tillbaka till Göteborg och hitta lugnet där.  

Sedan några år tillbaka har Timo dock bytt ut den svenska västkusten mot franska Provence. I hans farföräldrars gamla hus har han och familjen skapat en ny vardag, som enligt honom själv gynnat kreativiteten. Ett hem som gjort för att producera ny musik i.     

– Flytten har inneburit kreativ explosion skulle jag vilja säga. Jag har egentligen inte riktigt känt så under det senaste decenniet, eftersom jag aldrig haft den tiden. 

Hemma i Sverige levde han på att spela, så när telefonen ringde var det bara att tacka ja och bege sig ut på vägarna. Tiden att grotta ner sig i musiken och skapandet fanns aldrig riktigt.   

– Numer blir det så tydligt att när jag är i Sverige så turnerar jag, och när jag är i Frankrike så kan jag koncentrera mig helt och hållet på att skriva och skapa. Och det har varit otroligt positivt. 

Timo berättar att hans musik alltid utvecklats i oväntade riktningar, utan någon direkt inspiration. Men flytten, den nya miljön och den kreativa explosionen som den inneburit kommer att färga av sig i det material som i skrivande stund börjar ta form. Musik med tydliga franska influenser, inte minst vibbar från den franska punkscenen på 80-talet. 
– Men även den elektroniska vågen som fransoserna är så bra på.

Hans band kommer snart ner till Provence för att börja spela in de nya låtarna  i en studio i Saint Aygulf. En studio belägen precis vid stranden, med stora fönster som vetter ut mot havet.

– Det känns helt jävla bisarrt att man får göra sådana här saker. Det är väldigt häftigt och kul. Men det är också en superintensiv period av skrivande just nu, och huvudet är som en myrstack.

De som kan sin Timo-katalog minns säkert hans tolkningar av låtar med artister som Whitney Houston, Mariah Carey, Sugababes och Anna-Lena Löfgren. Tolkningar som han själv beskriver som en kärleksrush till den musik han känner starkast för, och där han bara kan låta allt flöda. På många sätt har även hans coverskivor varit en välbehövlig paus från att hela tiden rannsaka sig själv, vilket är fallet när han skapar egen musik.

– Med mina egna grejer måste jag vara så ärlig mot mig själv. Jag klyver mig själv vid fotknölarna varje dag när jag håller på med min egen musik.

Med sommaren i antågande håller Timo som bäst på att förbereda sig inför ännu en turnésväng ute på svenska vägar, med stopp vid bland annat Stallebrottet 26/7 och Slussens Pensionat 29/7. Föga överraskande är det också just musiken som gett honom de starkaste minnena från Bohuslän. Inte minst Slussens, där han spelat i stort sett varje sommar sedan karriären tog fart.  

– Jag har ju spelat där ett par gånger och älskar det. Publiken är så jäkla härlig, och det är alltid en sån perfekt sammansättning av olika sorters folk. Sen brukar det alltid gå ganska vilt till på de konserterna, skrattar Timo. 

The Bohuslän VS Frankrike Battle: 
Havskräfta/ Vinbärssnäcka
Äggost/ Tarte tatin
Smörstekt makrill/ Coq au vin
Smögenbryggan/ Champs-Élysées (Älskar Paris!)
Camilla Läckberg/ Marcel Proust
Klippor/ sandstrand 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar