En medelmåttas memorarer

Nej, låt inte rubriken lura dig. Trots att hans humorshow bär titeln ”Medelmåttan från Hisingen” är Niklas Andersson en komiker långt över genomsnittet. Oavsett om du sett honom på Norra Brunn eller ”Bäst i test” så vet du att han alltid levererar högsta möjliga garvgaranti.  

Nästan allting börjar som bekant i Bohuslän. I Niklas fall, Bovallstrand. Mammans släkt kommer från kustpärlan ”Buvall” och han har därför såklart spenderat många somrar där. Med flera generationer stenhuggare inknackade i släktträdet bjöds det ofta på historier från det hårda livet som var vardag i Bohuslän under 1900-talet. 

-Det har gjort min koppling till Bohuslän väldigt stark. Så även miljön i Bovall: till exempel var jag säkert tio år gammal innan jag förstod att vi hade sandstränder även i Göteborgsområdet. Innan det hade jag bara sett klippor och liknande här hemma, skrattar Niklas.  

Hemma är, som du redan listat ut, Göteborg och Hisingen. Närmare bestämt Biskopsgården. Niklas Andersson såg livets ljus 1973 och levde sina 22 första år nära Vårväderstorget. Som yngste son var han van vid att både behöva och tillåtas ”tjöta mycket” hemma. Med ungdomens fotboll- och handbollsspelande blev omklädningsrummet en naturlig fortsättning på det spåret. Där finslipades en rå men hjärtlig ton i tugget, som förlängdes och följde med även upp på scenen. 

-Det där att jag alltid varit jäkligt tjötig, det har gjort mig ganska snabb och att jag kan ta saker på uppstuds. Även med färdigt material behöver du ge svar på tal när du står på scenen. Och det råa men hjärtliga finns kvar, att bara driva med andra eller vara elak är liksom ingen finess. Jag vill att åskådarna ska gå från mina uppträdanden med värme inombords, berättar Niklas.  

Niklas Andersson. Foto: Johannes Stenson.

Men det där steget upp på scenen dröjde ganska länge. Niklas hann jobba på bland annat Ericsson och som kvalitetschef på ett it-företag innan scendebuten avklarades 2005. Avenyns Harrys-restaurang hade en audition (där alla gick vidare), dit Niklas anlände beväpnad med några post it-lappar för att ge humorn ett försök. Det blev vinst direkt och priset Roligast i Västsverige kammades hem. Sedan hände… inte särskilt mycket. 

-I början var det kanske fyra gig per år. Jag visste inte riktigt hur allt gick till i början, så om någon ringde åkte jag dit och uppträdde. Men långsamt började det röra på sig. Jag fick kontakt med en agent, Henrik Schyffert var jätteschysst och gav bort tio av sina minuter för att jag skulle få debutera på Norra Brunn i Stockholm. Saker hände, det flöt på och sedan 2012 har jag satsat heltid. Eller fuskat på heltid, som jag brukar säga. 

När intervjuperson och West-skribent visar sig ha gått i gymnasiet samtidigt och på samma skola (utan att veta om det) blir det såklart en del snack om gamla tider. Vårt långa samtal plus fotografering bjuder på många garv och igenkännanden: bland olika smeknamn, dåtidens statusmarkörer och detaljer.  

Just barndomen och uppväxten är även i fokus på Niklas Anderssons show ”Medelmåttan från Hisingen”. Från början var showen mer tänkt att vara en lokal angelägenhet, både innehållsmässigt och för framträdanden. Men efter att Draken i Göteborg sålt slut några gånger bokades fler datum in. Först i Kungälv, Uddevalla och Borås – och till slut välsignades även huvudstaden med en föreställning. Teatern Rivals klassiska lokaler, närmare bestämt. 

-Jag tycker det är väldigt talande, att så många känner sig träffade av föreställningen. Egentligen är den noll procent unik, men lyckas tydligen ändå sätta fingret på så mycket. Det är en kärleksfull berättelse om min barndom på Hisingen. Jag vill ha roligt när jag framträder, det var ett mål med showen. Och förhoppningsvis beskriva andras uppväxt samtidigt. Den heter trots allt medelmåttan av en anledning. Jag känner att man ändå är helt okej, alla kan inte vara bäst och då får jag sätta ord på oss i mittenfåran. 

Kritikernas lovord och superlativ skvallrar dock om att ”Medelmåttan från Hisingen” är en humorshow av högsta kvalité. Efter närmare 30 utsålda föreställningar så fokuseras på ännu fler under hösten 2021 i Göteborg med omnejd. Under kommande vinter bjuds Sverige förhoppningsvis även på en ny föreställning, där Niklas tillsammans med humorkollegorna Peter Apelgren och Björn Gustafsson ska ge sig ut på turné. 

-Vi siktar på att testköra ett par gånger nu under sommaren på västkusten, om det är möjligt. Och sedan en show till vintern, vilket ingen av oss pratat offentligt om ännu. Så där får du ett litet scoop också, skrattar Niklas.  

Tillsammans med sambo är Niklas idag boende i Linnéstan i centrala Göteborg. Mamman är bosatt vid det tidigare sommarstället på Orust, dit besök sker ofta. Detsamma gäller såklart Bovallstrand, när tid och möjlighet bjuds.  

 Vågar jag gissa att du är en riktig hemestermänniska? 

-Helt klart, jag är van att fira sommar i Bohuslän och älskar det. Jag tycker inte ens du behöver sätta någon särskild etikett på det, för det finns inget bättre än att spendera semestern här. Sommar är västkusten och västkusten är Bohuslän för mig, Drömmen för framtiden vore att jag kan jobba ihop till att köpa eget sommarställe i Bovall eller någon annanstans i Bohuslän. Efter det så kan man i princip lägga av, då finns inget mer att uppnå, haha!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar