Under ytan med Lotta Klemming

Det är vid havet hon mår som bäst, det har Lotta alltid vetat. Men det tog 27 år innan hon förstod att det också skulle bli hennes arbetsplats. Vi har träffat Lotta Klemming – Sveriges enda kvinnliga ostronfiskare.  

Lotta Klemming är ostronfiskare på familjeföretaget Klemmings ostron i Grebbestad, som levererar vildplockade ostron till några av Sveriges mest kvalitetsmedvetna restauranger. Men vägen dit har inte varit spikrak. När Lotta var 20 år lämnade hon från Grebbestad fast besluten om att aldrig flytta tillbaka. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. För sex år sedan sa hon upp sig från sitt framgångsrika jobb på en svensk klädkedja för att gå i samma fotspår som hennes pappa och farbror.  

– Jag har alltid älskar att följa med pappa ut och fiska. Havet är min frizon. Så när jag började fundera på att jobba med någonting annat kändes det helt plötsligt självklart att gå i pappas fotspår. Dessutom såg jag en enorm potential i ostronfisket som jag ville utforska.   

Men vad gör man egentligen som en ostronfiskare? Eller ostrondykare som Lotta berättar att många brukar kalla det, eftersom det låter lite häftigare. Arbetet är tufft och långt ifrån glamouröst.  

– Jag ligger inte och paddlar på vattnet 8 timmar om dagen. Mina dagar innefattar mycket mer än så. Vanligtvis dyker jag två dagar i veckan och då är jag under ytan ungefär 1,5 timme åt gången. Sedan är det är mycket för- och efterarbete. Ostronen ska rensas, jag tar beställningar, administrerar och kör ut ostronen till olika restauranger.   

Lotta Klemming. Foto: Olivia Thordén Rubie

Lotta älskar sitt jobb, men det är inte alltid en dans på rosor. Till skillnad från vad många tror är det inte det fysiskt tunga arbetet eller hårda höststormar som är det mest utmanande. Tvärt om. När regnet piskar och vinden viner hittar Lotta lugnet under ytan. Där öppnar sig en annan värld.
– Det är väl det lutherska inom mig. Känslan efteråt är skönare när man verkligen gjort sig förtjänt av det. Att få komma in och ta på sig varma kläder efter en hård dag på sjön, det är något speciellt med det.  

Men om det inte är väder och vind som är den tuffa biten, vad är det då? 

– Det svåraste har varit att driva eget bolag med allt vad det innebär. Det här är faktiskt inte bara min hobby, utan också mitt jobb. Livet som fiskare och entreprenör går inte alltid hand i hand. Jag måste hitta en bra balans för att kunna leva på det.  

I september förra året hände något som vände upp och ner på Lottas vardag. Hon släppte sin egen bok ”Vildplockade ostron: berättelser, recept & bifångester”. När Lotta första gången blev kontaktad av bokförlaget Natur & Kultur tackade hon vänligt men bestämt nej. Varför skulle någon vilja läsa om hennes arbete? Några månader senare blev Lotta allvarligt sjuk i blodförgiftning vilket senare fick henne att omvärdera beslutet.  

– Jag var jättedålig i flera veckor. När jag började repa mig, men fortfarande var för sjuk för att jobba hade jag ett behov av att skriva av mig och bestämde mig för att kontakta bokförlaget igen. Det är fint att mycket av det som står i boken idag faktiskt skrevs när jag var sjuk.  

Boken släpptes och helt plötsligt fick Lotta uppmärksamhet från alla håll och kanter. Den fick fina recensioner och hon fick mycket medial uppmärksamhet både i och utanför Sverige. Dessutom började fler och fler fråga om de kunde få komma till Grebbestad och dyka efter ostron tillsammans med Lotta. I och med boken fick Lottas vardag plötsligt nya dimensioner och den blyga tjejen från Grebbestad syntes på tv i bästa sändningstid. Men att sticka ut är inte alltid enkelt. Speciellt inte om man kommer från en småstad med stark jantelag.  

– I Grebbestad är det viktigt att inte tro att man är någon. Hela mitt liv har jag skämts och ursäktat mig själv. Sedan jag började med det här har jag blivit mycket starkare i mig själv. Jag har fått bättre självkänsla och känner att jag har rätt att ta plats. Det låter klyschigt, men havet har blivit min styrka. Jag tror tyvärr att det kan sticka i andras ögon.

Lotta beskriver kärleken till sitt yrke med värme och passion. Hon är ingen ostronkonnässör, det är inte smakupplevelsen eller gastronomin som driver henne, även om hon gärna njuter av ett ostron eller två. Snarare är det havet och att få vara en del av ett viktigt och hållbart kretslopp.  

– Fjällbacka och Grebbestads skärgård är unik i hela världen. Det är en ynnest att ha det utanför dörren. Men man kanske måste komma bort härifrån ibland för att uppskatta det? 

Det är de kala, karga och rosa klipporna mot det vidsträckta havet som gör Grebbestads skärgård så unik. Är man här på semester tycker Lotta absolut att man ska hyra en båt för att komma ut på sjön, men det finns mer än så att uppleva.  

– Det är jättefint inåt landet också. Ge dig ut i skogen och vandra en del av Bohusleden eller åk till Bullaren och paddla kajak i Bullersjöarnas lugna vatten.  

När Lotta inte är i Grebbestad pendlar hon till Göteborg. Där har hon sin lägenhet i Linnéstaden och sitt sociala liv med vänner, pojkvän och restaurangbesök. 

– För mig är det ganska ensamt att vara här. Det blir en stor kontrast från Göteborg. Men jag är så glad att jag har båda. Jag säger att jag ska hem oavsett om jag ska till Göteborg eller Grebbestad.   

Kanske är hemma för Lotta där havet är? Och tur är väl det. För mycket tyder på att detta bara är början för Klemmings ostron. Lotta avslöjar att det finns spännande planer för framtiden.  

– Jag drömmer om att kunna ge människor ännu mer av en helhetsupplevelse här i Grebbestad. Att fiska ostron med mig, lära dem om havet och beståndet men också att de får möjlighet att bo fint och laga mat tillsammans. Jag har hittat en lokal som gör allt det här möjligt. Så nu håller jag tummarna att det ska gå vägen.  

Namn: Lotta Klemming  Ålder: 32 år i juli  Bor: I Grebbestad och i Linnéstaden i Göteborg  Yrke: Ostronfiskare i familjeföretaget Klemmings ostron i Grebbestad

Lottas västkustpärlor 

 Nordkoster
– Kosteröarna är magiskt, speciellt Nordkoster. Ta en fika på Kosterhavets Ekobod. Och kombinera gärna med att cykla på Sydkoster.   

Klädesholmen
– Jag älskar Klädesholmen. Passa på att äta lunch på Salt & Sill.  

Lådfabriken på Orust
– Förra sommaren bodde jag och min kille på Lådfabriken B&B som ligger i närheten av Mollösund. Det är ett gulligt par som har ett så inspirerande och trevligt koncept – de är verkligen gästvänliga.  

Ostron 
I Grebbestad finns både de inhemska, svenska ostronen Ostrea edulis, som också kallas Grebbestadsostron, och de invasiva japanska ostronen Crassostrea gigas. Ostronen är vilda och dykplockas av Klemming ostron.  

Gustav Trädgårdhs recept på ostron.

Gustavs ostron
Recept Gustav Trädgårdh

6 ostron, gärna både gigas och edulis 
50 g brynt smör
Nyriven pepparrot
Citron, pressad saft
Några dillvippor

Öppna ostronen och skeda över brynt smör. Toppa med pepparrot, några droppar citron och lite plockad dill. Ät omgående  

Ninas Rydqvist recept på ostronrisotto.

Ostronrisotto toppad med peppardulse
Recept Nina Rydqvist

6 port, 
8 ostron
400 gram risottoris
2 gula lökar, riktigt finhackade
150 g saltat smör
2 dl torrt vitt vin, uppvärmt
1 liter kycklingbuljong, uppvärmd
1 klick smör
Nymald svartpeppar
Olivolja till stekning

Garnering

Blötlagd peppardulse 
Ramslöksknoppar 

Mixa ostronen i sin vätska till en slät puré. Fräs löken i olivolja i en kastrull tills löken är genomskinlig. Häll i riset och fräs under omrörning. Tillsätt vin och kycklingbuljong lite i taget (det gör så att riskornen släpper så mycket stärkelse som möjligt). Fortsätt tillsätta vätska tills riset blir al dente. Ju mer du rör, desto krämigare blir resultatet. Rör ner ostronpuré och smör, peppra och smaka av med salt. Garnera med avrunnen peppardulse och ramslöksknoppar. Servera direkt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar