Kultur i Bohuslän

Havet, salta klippor och SPF 30 i all ära: det finns mycket mer i Bohuslän än enbart strandhäng. Som att väva in lite goda kulturupplevelser, till exempel. Här är några tips på kulturella platser att besöka.

Strandverket
Södra Strandverket, som är dess egentligen namn, är en fantastisk byggnad med lång historia på Marstrand. Här anordnas det mesta från konstutställningar till föreläsningar och konserter. Den rustika och välbevarade byggnaden skapar en unik atmosfär och dimension till redan fantastiska fotoutställningar och evenemang. Flera stora internationella konst- och fotoutställningar har visats under somrarna på Strandverket.

Kulturhuset Fregatten
I Stenungsunds kulturhus hittar du både konsthall, bibliotek, bio, kulturskola och mysigt café under samma tak. Besöker du Fregatten är chansen stor att det pågår en spännande utställning. Eller att biblioteket säljer ut vackra konstböcker för 10 kronor styck. I sommar så visas bland annat utställningen ”Landet” av Lars Tunbjörk i konsthallen, från 6 juni till 19 augusti.

Sundsby Säteri
På resan genom det kulturella Bohuslän är Sundsby Säteri på Mjörn i Tjörns kommun en perfekt hållplats. Det vackra parklandskapet, med säteriet inbäddat bland träden, har en lång historia. Besök den intressanta historiska utställningen, som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Naturlekparken för barnen och en ljuvlig köksträdgård ger en upplevelse för alla sinnen. Sätt guldkanten på plats med en fika och hembakt i gårdscaféet – och bara njut!

Kulturhuset Kajutan
Vid hamntorget i Henån på Orust, med nära utsikt över havet, hittar du Kulturhuset Kajutan. Här samsas konsthall med bibliotek och turistinformation. Konsthallen ligger på övre våningen och ett av deras mål är att ge lokalt verksamma konstnärer ett större fönster mot omvärlden. Chansen att upptäcka okända spännande konstnärer är med andra ord väldigt god.

Galleri Ranrike – kommunhuset Tanumshede
På Galleri Ranrike kan du uppleva utställningar och vernissage året runt. Här har många spännande konstnärer ställt ut sina verk genom åren. Målningar, teckningar, skulpturer – det finns alltid något intressant att betrakta på Galleri Ranrike. Kolla gärna upp deras hemsida, som uppdateras ofta med aktuella och kommande utställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar