Kulturella Bohuslän

Bad och soldränkta semesterdagar i all ära: Bohuslän erbjuder så mycket mer! Bortombeachen och de solvarma klipporna finns konst, hantverk och andra unika kulturskatter. Med upplevelser som förgyller din bohusvistelse.

En konstutställning? Ett spännande museum? Eller kanske bara strosa genom kulturutsmyckad natur? Längs Bohuslän finns ett långt band av kulturpärlor, redo att upptäckas och upplevas. Flera av dem tål att besökas årligen, här är en handfull av dem: 

Pilane Skulpturpark
Naturens bländande konsthall, som avnjuts under bar himmel! Pilane på Tjörn är en unik skulpturpark, ett åtta hektar stort kulturlandskap fylld av spännande konst. Med enstaka fasta skulpturer och flera nya från säsong till säsong. Skulpturparkens utrymme samsas med gravplatser och fornlämningar, som har flera tusen år lång historia. Mötet mellan nutid och det förflutna blir en spännande och unik krock. På Pilane kan du enkelt strosa en hel eftermiddag och insupa underbar konst i unik bohusmiljö.  

Bohusläns Museum
I Uddevalla hittar du Bohusläns Museum, som har ett brett och spännande kulturutbud. Vernissage, scenkonst, konserter, föreläsningar och filmvisningar samsas under samma tak. Fram till siste oktober pågår till exempel utställningen ”MOD 2021”. Den lyfter fram kampen för kvinnlig rösträtt och hur den såg ut från en bohuslänsk vinkel. Museets arkiv och bibliotek är ett omfattande kulturarv, för den historieintresserade är detta en riktigt guldgruva! Bohusläns Museum erbjuder en imponerande bredd, med någonting för alla besökare.  

Sillmuséet – Sillens Hus
Vad vore västkusten utan ett sillmuseum? På Klädesholmen finns Sillens Hus, som fokuserar på sillfiskets historia och dess betydelse för Klädesholmen. Ta del av historier om när långafisket förde båtarna på långväga resor, till Shetland och ända upp till Island. Sillfångsterna från Klädesholmen har länge varit betydande för hela landet och idag produceras 40% av alla svenska sillkonserver på Klädesholmen. För större sällskap finns möjlighet att boka både guide och sillprovning, för att ytterligare fördjupa sig i denna del av västkustens historia.  

Nordiska Akvarellmuseet 
Få platser inom svensk kultur fångar både yta och djup tillsammans lika glimrande som Nordiska Akvarellmuseet. Placerad i gudalik miljö vid vattnet har muséet vuxit enormt sedan starten 2000. Konstutställningarna spänner från giganter som Dali och Bourgeois till. Zorn, Gunilla Bergström och Lars Lerin. Ät en underbar middag i restaurang Vatten eller upplev livemusik på Grund. Ta del av muséets rika arkiv eller andra spännande kringaktiviteter. Unna dig en havsnära fika, som blir ett oförglömligt minne. Under sommaren är dessutom ett bad på badplatsen bredvid ett måste!  

Kosters Trädgårdar
På Sydkoster finns denna ljuva helhetsupplevelse, med smaker som mättar alla kultursinnen. Hållbarhet är i fokus i odling och skogsträdgård. Kosters Trädgård bjuder även på konstutställningar och skulpturpark. Restaurang och Café serverar mat som baseras på den egna trädgårdens produktion.  Brödet bakas i bageriet. Under årets sommar ställer konstnären Kerstin Nilsson Eskilsson ut skulpturer och glaskonst i Växthuset. Plats för övernattning erbjuds i den färska Ekoglampingen. Upplev Koster från ett helt nytt perspektiv denna sommar! 

Konsthallen Lokstallet
Strömstad stoltserar med mycket vackert, till exempel Konsthallen Lokstallet. Varje säsong bjuder på en spännande mix av lokala och nationella konstnärer, föredrag och konserter. Med hög ribba för kvalité verkar konsthallen både som utställningsplats och en smältdegel för spännande uttryck och möten. Den rustika byggnaden förstärker konstverken och utställningarna. Årets säsong bjuder bland mycket annat på det populära arrangemanget Öppna salong, med fokus på lokala konstnärer.  

Detta är som sagt en handfull av Bohusläns kulturupplevelser. Du hittar allt från spännande små gårds- och hantverksbutiker till bärplockning längs hela västkusten!

Konsthallen Lokstallet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar