På luffen genom Bohuslän

Vill du känna in Bohusläns skönhet från första parkett – prova att båtluffa. Det finns en mängd förbindelser som tillåter dig att göra både en- eller flerdagsresor ut i skärgården och maxa din upplevelse.  

Den amerikanska nyhetskanalen CNN utsåg 2013 Bohusläns kust till världens sjunde vackraste vildmarksområde. Och hur upplevs denna kustlinje bäst om inte till havs? Hoppa ombord och häng med på båtluff. 

Marstrand
Den anrika och idylliska trästaden Marstrand är en bra startpunkt för båtluffen. Njut av lite god mat och dryck bland båtälskare, rosésippare och partyprissar innan du hoppar på båten mot Åstol eller Tjörn.  

 Åstol
Den lilla klippön Åstol ligger mitt i det södra Bohushavet, varsamt bevarad och vacker som ett vykort. Du kan även ta dig hit från Rönnäng på Tjörn. I hamnen ligger Åstols café och Rökeriet, känt för sina visaftnar. Bada, åk på sportfisketur eller bara njut av den underbara atmosfären.  

Skärhamn
Stannar du till i Tjörn-pärlan Skärhamn är ett besök på det populära Nordiska Akvarellmuseet ett måste. Badplatsen intill museet är fager som en midsommardröm, och även ett par restauranger att stilla hungern på. Stanna någon natt innan du tar båten vidare.  

Käringön
Vill du få en autentisk skärgårdsupplevelse och se dåtid möta nuet är Käringön ett måste. En bit ut i kustbandet ligger den säregna ön som blivit en kär favorit bland många. Och det är lätt att förstå varför. Ät på Petersons Krog eller Simsons Café, ta en seglingskurs, bada eller upptäck ön på egen hand. Väljer du att spendera någon natt ute på ön bör du se till att boka i tid – Käringön är på väg att bli det nya Marstrand. Härifrån kan du ta färjan till Gullholmen för att utforska Orust, och därifrån fortsätta norrut.  

Lysekil
Ännu en populär badort sedan århundraden tillbaka. Lysekil är en av Bohusläns större tätorter, full av kontraster i mötet mellan stad och hav. Avnjut strandpromenaden i Norra Hamnen och ät en underbar musselmiddag i landets inofficiella ”Musselhufvudstad”.  

Smögen
Nästa stopp är urklassiska bohusön Smögen, som förutom den välkända bryggan och sommarshopping bjuder på kulinariska upplevelser och en god portion drag och hålligång. Men här finns även småhamnar och mysiga bakgator och solvarma klippor att utforska i sin egen takt. 

För att fortsätta resan vattenvägen norrut behöver du ta dig till Fjällbacka. Där finns flera närliggande förbindelser för färjeresor, som Kalvö eller Hamburgsund.  

Smögen.

Väderöarna
Tillsammans med Koster utgör Väderöarna den sista utposten i väst ut mot havet, nästan 1,5 mil med färja från Fjällbacka. Denna ljuva och knubbsälsrika oas är ett av Sveriges mest värdefulla havsområden som dessutom har gott om intressanta hällristningar, historia och småvikar.  

Strömstad
Nordligaste stoppet på vår båtresa. Utforska och njut av landets västligaste stad medan du avgör om resan ska gå vidare ut till Kosteröarna, Ursholmen, Styrsö, Nord-Långö eller upp till Norge.  

För exakta avgångar, se info på båtlinjernas hemsidorna: 
Västtrafik (vasttrafik.se) 
Gunnars Båtturer (gunnarsbatturer.com)
Skärgårdsbåtarna i Uddevalla (skargardsbatarna.com)
Dejligcruise (dejligcruise.se)
Bohusläns skärgårdstrafik (bohustrafik.se)
Zitabåtarna (zitabatarna.com)
Hållöexpressen (halloexpressen.se)
Väderöarnas Värdshus (vaderoarna.se)
Selin Charter (selincharter.se) 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar