Förvandla din balkong till en grön oas

I pandemins fotspår fortsätter 2021 att präglas av svemester, odlingsintresse och ständiga hemmaprojekt. Kanske är du en av dem som vill sysselsätta dig med något men har idétorka? Varför inte ta tag i den där tråkiga, livlösa balkongen och ge den ett rejält ansiktslyft? Vi har samlat ett gäng tips om hur du förvandlar din balkong till en grön oas.  

Misströsta inte avsaknaden av en trädgård
Med lite kärlek och fantasi kan en trist och färglös balkong enkelt bli en mysig plats för soliga morgnar och ljumma sommarkvällar. Det absolut lättaste sättet att förvandla den gråa betongplatsen till en hemtrevlig plats är med växter, växter och återigen växter! Det allra mesta som går att odlas i en trädgård går lika bra att odla på balkongen, så misströsta inte. Trots bristen på trädgård och större ytor kan du skapa dig en egen oas på balkongen med hjälp av fuchsia, bambu, färgsprakande pelargoner eller murgröna som slingrar sig nedför balkongräcket. Varför inte anordna en liten köksträdgård?  

Kryddväxter är bra balkongväxter
Få saker känns så lyxigt som att knipsa av ett stycke färska örter på balkongen för att sedan använda i matlagningen. Så varför inte skapa en liten köksträdgård? Fördelen är att det faktiskt är relativt lätt att odla ätbara godsaker som timjan, rosmarin och persilja, då kryddväxterna trivs bra utomhus. Men tänk på att ta hänsyn till balkongläget när du väljer vad du vill plantera. En del växter trivs bäst i solen, andra i skuggan. När du sedan planterar dina kryddväxter så använd gärna en näringsrik jord och tänk på att plantera i krukor med hål i botten så att vattnet kan rinna ut. Få plantor gillar att stå i vatten under en längre tid. Placera sedan krukorna i vindskyddat läge där de trivs som allra bäst.  

Skapa medelhavskänsla
Tillsammans med din kryddträdgård, några få knep och de rätta växterna kan du enkelt skapa känslan av att befinna dig vid medelhavet. Inred med stora terrakottakrukor, ljusslingor, inslag av blått, och självklart den klassiska växten bougainvillea. Andra växter som kan förvandla din balkong till en medelhavsoas är lavendel, hibiskus, kantnepeta, och citrusträd. Varför inte en kanariepalm? Endast fantasin sätter gränser!  

5 smarta tips som livar upp en trist balkong 

  • Belysning! Häng ut ett gäng mysiga ljusslingor som lyser upp sena sommarkvällar.   
  • Inred med en utomhusmatta för ett mer inbjudande intryck. Kanske en matta i nyanser av blått och vitt om du är ute efter den där medelhavskänslan. Dekorera även med massor av kuddar och filtar! 
  • Investera i ett eller flera träd. Genast känns balkongen mer härlig och hemtrevlig!  
  • Har du plats och möjlighet, varför inte installera en hängmatta på balkongen? Föreställ dig vilken dröm att ligga där och läsa en bra bok.   
  • Lägg trall! Jo, men visst känns det lyxigare att sätta fossingarna på trall än kall betong? 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar