Vägen till en aktiv sommar

Semester… långa sovmorgnar, god mat och härliga stunder i brassestolen. Att pallra sig iväg till närmsta gym kan kännas mindre frestande – men det finns gott om andra vägar till en aktiv semester.  

Hitta löparglädjen 
Om du hör till lägret som ryggar tillbaka vid ordet löpning – ge det en chans och du kanske vinner en rejäl skjuts för välbefinnandet. Under sommaren kan det vara ett magiskt sätt att börja dagen på, när morgondaggen glimmar och luften är så där härligt frisk. Se till att ställa rimliga krav på dig själv och skulle du inte orka springa hela vägen – gå i rask takt istället. På resan kan en springtur vara ett perfekt sätt att lära känna platsen. Om du snörar på dig löpardojorna för en morgonrunda kan du dessutom ta tillfället i akt att kolla ut vilka smultronställen du vill besöka senare under dagen.  

Om du får mersmak – anmäl dig till ett lopp för extra motivation. Kanske där du semestrar?  

Sköna vandringsturer
Under lite lugnare tempo hinner du insupa allt vad omgivningen har att erbjuda. Om långpromenader är din grej – byt ut promenadskorna mot vandringskängor och den vanliga sträckan mot en mer kuperad och naturskön sådan. Oavsett om du är hemma eller på semesterorten kan du göra en härlig dagsaktivitet av att packa matsäck och kamera och bege dig ut på vandringsleden.  

Susa fram på hojen
Ett gott råd är att låta bilen stå så mycket som möjligt i sommar. Hoppa upp på cykelsadeln istället. Landsvägscykling, mountainbike eller en lugn tur genom byn – oavsett om målet är att ta dig över stock och sten eller till och från restaurangen en ljummen julikväll är cykeln ett strålande färdmedel. Ett smart sätt att transportera sig sträckor som känns lite för långa för att gå. Om en ren och skär cykelsemester känns långt borta – montera cykeln på biltaket eller hyr en på plats.   

Pegga upp 
Att golf endast skulle vara för den med minst 5.0 i handicap är inte sant. Våga dig ut till en fin bana och upptäck eller återuppliva glädjen i en perfekt sving på en välfriserad fairway. Inget grönt kort? Inga problem, det finns gott om Pay & Play-banor runt om i Sverige där du kan prova att gå en runda eller två utan krav på grönt kort. Utmana någon i familjen och vem vet – vips är du golfbiten och har bokat in en kurs innan sommarens slut.  

Mot nya höjder
Klättring är ett sätt att aktivera hela kroppen – inte minst nyporna. Om du gillar både utmaningar och höga höjder kanske en klippklättring är något som kan sätta guldkant på din ledighet. Bohuslän är ett populärt klättermecka och många klätterklubbar erbjuder kurser även för de yngre deltagarna. För vilka tenderar att vara de främsta klätteraporna om inte barnen?   

Dagar i sittbrunnen
Till hälften vattendjur, till hälften landkrabba? Upplev klippor och skär från sittbrunnen i en kajak och stanna till vid en trevlig hamnkrog eller strandglänta längs färdvägen. Om du bor eller semestrar vid kusten finns det sannolikt en uthyrare nära dig. Om du som nybörjare tycker att havet känns för läskigt kan du först prova på i någon närliggande sjö. Förutom härliga naturupplevelser från ytan bjuder paddling på skonsam och skön träning, där du själv bestämmer intensiteten.  

Upprätt paddling
Se vad ditt balanssinne och bålstyrka klarar av genom att stå upp på en surfbräda och paddla dig fram. SUP-trenden har under flera års tid vuxit sig stark världen över, kanske av det faktum att det går att utöva både till havs, på sjön och i poolen. Du som gillar att tänja ännu mer på gränserna borde även prova på SUP-yoga – yoga på en bräda i vattnet helt enkelt.  

Utforska en ny värld
Du behöver inte ta dig till Röda Havet eller Thailand för att snorkla eller dyka – det går utmärkt även i svenska vatten. Längs med Bohuskusten finns flera dykcenter som är redo att ta dig med på en upptäcktsfärd under vattenytan. I Kosterhavets nationalpark kan du till exempel simma den 200 meter långa snorkelleden med avstamp på Rörvik på Sydkoster.  

Länktips (uthyrning, klättring, dykning): 
Tanumstrand.se
Lagunen.se
Outdoorwest.se
Hyrcykelljungskile.se
Skargardsidyllen.se
Balanspunkten.nu
Bohuskk.se (klättring)
Dykleif.se
Smogendyk.se 

Golfklubbar från norr till söder
Dynekilens GK, Strömstad GK, Mjölkeröds GK, Fjällbacka GK, Norra Backa GK, Sotenäs GK, Brastads GK, Torreby GK, Lysekil Holma GK, Uddevalla GK, Skaftö GK , Näreby Golfbana, Orust GK, Allmags GK, Lyckorna GK, Tjörns GK, Stenungsund GK. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar