Barnens favoritställen

Sol, strandlek och salta bad! En härlig dag vid havet i all ära, men ibland behöver man som barn familj lite variation till krabbfisket, sandslottsbyggandet och snorklingsturerna vidstrandkanten. Här hittar du flera givna favoriter för hela familjen

Nordens Ark 
I den härliga miljön hos Nordens Ark vid Åby Säteri i Hunnebostrand kan du bevittna en rad hotade arter och lära dig mer om både djuren och anläggningens viktiga arbete. Promenera runt i parken, ta en ridtur och stanna till för en fika eller grillpaus. Här finns allt från amurtiger, pallaskatt och röda panda till snöleopard, eremitibis och grekisk landsköldpadda, men även flera svenska lantraser. För barn i åldrarna 7–13 år anordnar Nordens Ark sommarläger varje år.  

Foto: Marie Mattsson

Daftö Camping 
Semester = piratäventyr! På nöjesparken Daftöland i Strömstad kan du susa fram i hisnande åkattraktioner, tävla i hinderbanan eller utmana föräldrarna på arkadspel i spelhålan. Ni får heller inte missa den spännande piratteatern, lyssna på lite svängig rövarrock och studsa av er på hoppkudden. Med andra ord, förbered er på en fartfylld dag. Aaarrrgh!  

Havets Hus 
För de vetgiriga och nyfikna barnen är Havets Hus ett måste. Upplev Västerhavets varelser på ära håll från de grunda miljöerna ända ned till havets djup. Du kan också följa med ut på en safaritur och se knubbsälar som ligger på klipporna och solar. För barnen som vill lära sig ännu mer om livet under ytan arrangeras även en Strandskola under sommarlovet.   

Vitlycke Museum 
På Världsarvet Vitlycke museum i Tanumshede färdas du tillbaks till bronsåldern. Vandra runt bland tidstypiska hus och lär dig mer om hur dåtidens bohuslänningar bodde, levde och åt. Du kan även prova på hantverk och bågskytte. Platsen är kanske allra mest känd för sina fantastiska hällristningar. I området runt Tanum finns omkring 600 kända hällristningsplatser, där Vitlyckehällen med det berömda Brudparet är det mest kända.  

Carlstens fästning 
Spänning och historiska upplevelser väntar på Carlstens fästning på Marstrand. Utforska den mäktiga försvarsanläggningen på egen hand eller boka in en guidad tur där du får ta del av spännande berättelser från 1600-talet och framåt. Bland annat från tiden då Carlsten användes som fängelse och hade en välkänd fånge vid namn Lars ”Lasse-Maja” Molin.  

Carlstens fästning.

Kosterhavets Nationalpark 
Sveriges första maritima nationalpark ligger i Strömstad och Tanums kommun. I Kosterhavet finns mängder av växt- och djurliv som tack vare den speciella havsmiljön är unika för vårt land. För dig som vill lära dig mer om platsen är Naturum på Sydkoster eller någon av de fyra entréerna i Strömstad, Saltö, Rossö och Resö en bra start. Här kan du bland annat följa med på guidade turer och strandexkursioner eller simma snorkelleden. Lärorikt och lekfullt!  

Nordiska Akvarellmuseet 
Fyll på med inspiration och låt kreativiteten flöda på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. I sommar kan du spana in utställningen ”Idéernas laboratorium” med gåtfulla och surrealistiska verk av René Magritte. När den egna lilla konstnären i er vaknat till liv styr ni kosan mot den öppna verkstaden där hela familjen får släppa loss bland färger, penslar och akvarellark. Museet anordnar under sommaren även olika kurser och konstskola för både barn och vuxna. Passa på att avsluta besöket med ett skutt från det stora hopptornet alldeles intill. 

Kungsklyftan  
Är barnen fans av Ronja Rövardotter? Då ska ni besöka Kungsklyftan i Fjällbacka. Det är nämligen denna berggång, eller Vargklämman som den kallades i filmen, som rövarna måste ta sig igenom för att komma till Mattisborgen. En bit in i klyftan ligger det några enorma stenblock som ett tak. Häftigt va?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar
Läs mer

Underbara Koster

Bohuslän är fullt av smultronställen och guldkorn, såväl små som redan välkända. Till den senare kategorin hör Kosteröarna…