Sportig semester i Bohuslän!

Bada, slappa och ha det allmänt gött är sommarens höjdpunkt. Men att hålla igång lite höjer semesterkänslan ännu ett snäpp. Lyckligtvis har Bohuslän många skojiga alternativ för en aktiv semester. Så packa ner padelrack, klätterskor eller golfbag när det är dags att besöka vackra västkusten! 

En aktiv semester kan du snyggt och snabbt mixa ihop: där ryms både badplatser, driving range och padelmatcher – eller vad du nu föredrar. Oavsett vad du gillar så hittar du det sannolikt i Bohuslän. Här kommer en guide med spännande förslag på aktiviteter för ledigheten. 

Padel

Hybriden mellan tennis och squash tog 2010-talet med storm. En spännande sport, där du hela tiden behöver vara på tå och hårda smashar inte alltid är den bästa lösningen. Idag är padel fortfarande bland de snabbast växande sporterna i Sverige – och nya hallar växer fram därefter. Bohuslän har ett flertal, där du enkelt kan boka in en match i god tid inför semestern.  

Padelcenter Stenungsund
Redan vid porten till Bohuslän finns finfina banor i Padelcenter Stenungsund. Den största padelhallen i STO-området: nybyggd, fräsch och med enbart padel i fokus. Centralt belägen på Verkmästarevägen och lätt att ta sig till och från.  

PXL Padel Uddevalla
Paddelhallen i Lillesjö ligger ett par servars avstånd från Uddevalla centrum och håller absolut toppklass. Banorna går att boka kl 06-24 alla dagar i veckan. Racket och tillbehör finns att hyra i hallens shop, om du skulle behöva.  

Fiskebäckskils Padelcenter
De jättehäftiga utomhusbanorna vid Kristinebergsvägen är ganska nybyggda: den första matchen här spelades i maj 2020. Särskilt på soliga dagar och ljumma sommarkvällar får du nästan en kontinental spelkänsla i Fiskebäckskils Padelcenter. 

Fiskebäckskil. Foto: Glenn Glicko Andersson.
Golf

En runda på nio eller 18 hål är klassisk avslappning, både i par eller dubbla sällskap. Hela Bohuslän är välsignat med ett flertal underbara banor och golfanläggningar. Ständigt med västkustens ljuva natur och hav ett par svingar bort.  

Fjällbacka GK
Vackra Fjällbacka är ett riktigt paradis, dit turister färdats under lång tid. Läckberg-deckare, Ronja-klyftan och Bryggan är bara ett par av anledningarna till besök. Fjällbackas golfbanor erbjuder även många Instagramvänliga stunder: bland vatten, lummig grönska och perfekta greener.  

Lyckorna Golfklubb
Bohusläns näst äldsta bana vid Ljungskile innehåller högklassig golf i sagolikt vacker miljö. Pegga upp med havet som partner på en tuff 18-hålsrunda eller spännande niohålsdito. Den fantastiska mixen av bra banor och magisk omgivning på Lyckorna Golfklubb hittar du nästan bara i hjärtat av Bohuslän.  

Mjölkeröd Golfklubb
Dryga milen från Grebbestad ligger norra Bohusläns pärla Mjölkeröd Golfklubb. Lika välbesökt som höjd till skyarna för sina allsidiga banor i underbar omgivning. De 18 hålen bildar en magnifik park- och skogsbana som ställer frågor och utmaningar alla spelare, oavsett handicap. 

Mjölkeröds golfklubb. Foto: Jacob Sjöman
Snorkling

Under havsytan finns så mycket spännande som inte torra land kan erbjuda. På västkusten hittar du flera spännande snorkelleder, där du kan njuta av vattnet och samtidigt lära dig intressanta saker om det vackra bohushavet. Tänk på att helst snorkla i sällskap med någon, använd gärna även både fenor och våtdräkt om du tänkt stanna länge i vattnet.  

Lysekils Snorkelleder
I Lysekil finns fyra olika snorkelleder, samtliga i anslutning till Gullmarns naturreservat. Lederna är snitslade, ungefär 200 meter långa vardera och vid varje snorkelstation finns en infoskylt om leden. Leden Bökevik har tema ålgräs och Stora Skeppholmen har tema alger, till exempel. De övriga två lederna heter Släggö och Klubban.   

Snorkelleder Kosterhavet
Kosterhavet naturstigar under vattnet ligger vid Rörvik på Sydkoster och i Hasselbukten på Saltö. Havets natur bjuder på gömda skatter, så följ repet som markerar leden ner i vattnets värld och låt dig förtrollas. Lika spännande som intressant, dessutom är det nära till ”vanliga” bad på härliga stränder och saltstänkta klippor.  

Smögen Dyk & Upplevelse
Längst ute på Kleven finns en tio bojar lång led i viken, med djup på tre till fem meter. Kliv i vattnet från bryggan och följ bojarna. Vid varje boj finns två infoskyltar med intressant fakta. Har du ingen egen utrustning kan du hyra på plats, inklusive fenor och våtdräkt. En härlig guldkant på din Smögen-visit! 

Klättring

Bohusgraniten är inte bara vacker, utan även utmärkt för spännande klättring. Detta eftersom graniten lämpar sig ypperligt för att säkras med kilar och kamsäkringar. Klassisk klättring, sportklättring, bouldring och även inomhusväggar: på västkusten finns det mesta. Ett utmärkt sätt att sätta spänning på semestern och få träning för hela kroppen. Här är några av klipporna och områdena som är värt att besöka för klättring.  

Välseröd
Kilometern inåt landet från Bovallstrand, i Dingle, finns klassisk sprick- och väggklättring för solida utövare och nyfikna nybörjare. Den internationellt ansedda klättringen innefattas av en bultpolicy, att hålla klipporna bultfria för framtiden.  

Hallinden
En av Bohusläns riktiga klätterklenoder. I perioder har det varit klätterstopp, så kolla gärna status innan besök. För på plats är den mäktiga granitpjäsen helt fantastisk, ändå från mark till toppen. Välj bland flera olika klätterleder och njut av hela områdets gudabenådade miljö. 

Bro Boulder
En regnig dag, men klättersuget spritter ändå i händer och fötter? Då är inomhusklättring i Bohusläns Klätterklubbs boulderhall i Brodalen ett grymt alternativ. Bro Boulder ligger i närheten av Hunnebostrand, där du erbjuds många utmaningar och häftig klättring.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar
Läs mer

Säregna Käringön

Den lilla ön Käringön återfinns längst ut i havsbandet, i den bohuslänska skärgården. Till denna avlägsna ö kan…