Upptäck Orust i sommar

Mysiga restauranger, pittoreska fiskesamhällen, fina badplatser och fantastisk natur. Semester på Orust är lika idylliska som det låter. Vill du uppleva en händelserik sommar och njuta av Bohusläns smultronställen är Orust en perfekt plats att vara på.

Orust är ett populärt resmål på sommaren och listan på roliga saker att hitta på är lång. Vill du ha en aktiv semester, njuta av kulturlivet eller spendera tid i naturen? Orust erbjuder någonting för alla. Vi har sammanfattat våra bästa tips på saker du inte får missa om du besöker Orust.

Vandra i naturen

Finns det något bättre sätt att upptäcka ett ställe på än att promenera? Orust bjuder på fantastik vandring och här finns promenadstråk i olika natur, svårighetsgrad och längd. Vanda genom magiska skogar, fina naturreservat eller längs mäktiga klippor.

Härmanö och Gullholmen
Härmanö är ett av de större naturreservaten i Bohuslän. Här finns flera vandringsleder för både motionären och den mer erfarna. Här kan du välja mellan 2.5 – 5km och terrängen är mestadels grusväg, bergiga stigar och spänger.

Kusttigen Orust
Vill du ha lite mer utmaning kan vi rekommenderar den 44 kilometer långa natur- och kulturstigen från kust till kust. Svårighetsgraden är medel till utmanande och passar dig som vill upptäcka Bohuslän till fots.

Pilgrimsleden Orust
Upplev hav, berg och inland via stigar, kuperad terräng och småvägar genom att vandra den totalt 90 kilometer långa leden. Gillar du kyrkor passerar du åtta av pastoratets kyrkor längs vägen.

Upptäck fina öar

Själva Orust är västkustens största ö men det finns också många kustsamhällen och öarna runt Orust som är väl värda ett besök. Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö är bara några exempel.

Mollösund
Oavsett om du tar dig till Mollösund via havet eller landvägen är det en plats med intressant historia. Här hittar du caféer, restauranger och mysiga uteserveringar. Gillar du fisk och skaldjur har du kommit rätt – Mollösund var en gång Bohusläns viktigaste fiskelägen.

Käringön
Hit tar du dig enkelt med färjan från Tuvesvik och båtresan tar inte mer än 40 minuter. Den lilla skärgårdspärlan har många fina platser att besöka. Ta en bad på öns friluftsbad eller kolla in Lotsutkiken. Gillar du ostron måste du boka in ett besök på ostronrestaurangen Karingo.

Njut av fantastisk musik

Musikscenen på Orust är otrolig och under sommaren är det verkligen en plats som du vill vara på för att uppleva det bästa inom musikvärlden. Lyssna på etablerade artister eller upptäck duktiga lokala förmågor.

Slussen Pensionat
Många av Sveriges bästa musiker kommer varje år för att spela på Slussen Pensionatet som ligger alldeles i vattenlinjen på Orust. Du kanske känner igen artister som Anna Ternheim, Markus Krunegård, Tommy Körberg och Miriam Bryant – de har alla spelat på det bohuslänska musikhotellet. Sommarprogrammet släpps löpande under 2023 så håll utkik för att se om någon av dina favoritartister spelar i sommar.

Nösund Havshotell
Förgyll semesterdagarna på Orust med artistkvällar på Nösund Havshotell. Här varvas blueskvällar med pop och rock från många av Sveriges mest välkända artister. Kombinera den musikaliska upplevelsen med god mat och ett besök i deras spa innan kvällen börjar. I sommar kan du se både Jojje Wadenius, Pugh Rogefeldt och Uno Svenningsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar
Läs mer

Säregna Käringön

Den lilla ön Käringön återfinns längst ut i havsbandet, i den bohuslänska skärgården. Till denna avlägsna ö kan…