Genom trolska skogar och natursköna vyer

Det sveper en vandringsvind genom Sverige. Tiden då vandringslederna enbart utnyttjades av en liten klick friluftsmänniskor är borta. Idag har även det mest inbitna stadsfolket upptäckt vilka fantastiska möjligheter som finns där ett stenkast från husknuten. Följ med oss ut på Bohusleden.  

Vandring är så mycket mer än en trend fylld av fräck, hipstrig utrustning. Det är ett sätt att både fylla på energidepåerna, bättra på konditionen och umgås, samtidigt som vi utforskar någon av de vackra miljöer som finns alldeles intill oss. Vyer och upplevelser som slår löpbandets display alla dagar i veckan, oavsett väder.  

Och det bästa av allt är att du inte behöver bege dig till Lappland eller Alperna för att hitta riktigt bra vandring. Bohusleden är ett perfekt alternativ för såväl nybörjare som mer rutinerade vandrarrävar. Leden sträcker sig från den halländska gränsen vid Lindome i söder, hela vägen upp till Strömstad i norr. 27 slingrande etapper på sammanlagt 340 kilometer genom ett omväxlande och naturskönt landskap.  

Ett av guldkornen är den femte etappen – en tolv kilometer utmanande vandring genom trolsk gammelskog och ravinlandskap från Jonsered till Angereds kyrka. Här vandrar du bland annat i Björnareåsen och Bokedalens naturreservat, där marken under våren täcks av ett hav av vitsippor. Allt ynka 10 minuter med pendeln från Göteborgs centrum.  

Bohusleden Norra. Foto: Lukasz Warzecha.

Uppe i Munkedals kommun hittar du den 16:e etappen, en elva kilometer lång, medelsvår sträcka mellan Kaserna och Harska. Här vandrar du längs Munkedalsälven och Örekilsälvens strömmande vatten och njuter av den vackra naturen och djurlivet. Om du utrustar dig med spö och fiskekort kan du även stanna till och prova lyckan i ett av Sydsveriges bästa laxfiskedrag. Ett annat givet stopp vid Örekilsälven är det mäktiga Brålandsfallet, där det byggts laxtrappor för att underlätta fiskens resa uppåt.      

Bohusledens näst sista etapp är en 17 kilometers vandring från Krokstrand till Högstad i Strömstads kommun. Här kan du pausa vid någon av alla fornminnen och hällristningar som kantar leden och dessutom passa på att njuta av utsikten från Bohusläns högsta punkt, Björnerödspiggen. Från utsiktstornet, beläget på hisnande 222 meter över havet, kan du blicka ut över nejderna och även få en skymt av Norge borta i fjärran.  

Vandring – detta behöver du

1. Skor
Bekväma skor gör upplevelsen trevligare och minskar risken för skavsår och skador. För kortare vandring i plan terräng duger en grövre gympasko. I mer krävande förhållanden krävs en rejälare känga med högre skaft.  

2. Kläder
Lager-på-lager-principen är en bra grund. Gärna med vind- och vattentäta kläder i flexibla material som är lätta att röra sig i och kan anpassas efter väderleken.  

3. Packning
En skön ryggsäck med vatten, matsäck, matlagningsutrustning, tändstickor och ett multiverktyg är en bra start. Vandringsstavar, sittunderlägg och ett litet förstahjälpen-kit kan också komma väl till pass.   

Nyheter på leden
Kommunerna och Västkuststiftelsen arbetar just nu med att höja kvaliteten på leden bl.a. genom ny märkning och skyltar samt en uppdaterad hemsida och tillhörande app. 

Läs mer: bohusleden.se  

Testa Kustleden
En annan av Bohusläns härliga vandringsleder är Kuststigen, som sträcker sig från Tjörn i söder till Oslo i norr. Leden, som i stora delar sammanlöper med Soteleden, anses som en av de häftigaste i Västsverige och har jämförts med den italienska Cinque terre. Etapperna tar dig över granitklippor och genom lövskogar, förbi hällristningar och sjöbodar – ofta med det vackra Västerhavet som fond. Några guldkorn bland sträckorna är Nordens Ark – Anneröd, Bovallstrand – Hunnebostrands samt Ramsvikslandet.  

Läs mer: vastsverige.com  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar