Hamburgsund-En plats i sommaren!

Västkustens charm och Bohusläns skönhet blir inte mycket tydligare än i Hamburgsund. Om du inte redan besökt denna ljuva kustort är 2023 definitivt året då du måste göra det!

Varje ort på västkusten har sin unika charm. Hamburgsunds skyltfönster till omvärlden är dess underbara närhet till vattnet, husen och båtarna. Få platser är så insta-vänliga som Hamburgsund, om du vill fånga in ett oförglömligt semesterögonblick med Bohuslän som levande kuliss. Besöker du Hamburgsund bör du läsa följande tips.

Bada!
Det självklara valet i Bohuslän under sommaren är självklart att slappa vid havet. Hamburgsund erbjuder barnvänliga badalternativ för alla åldrar. Norra Ejde Pluret har både vacker sandstrand och en badbrygga, med bra parkering och toaletter nära till hands. Vid Boviken på Hamburgö finns dessutom ett rejält hopptorn med två nivåer, för den våghalsige som vill ta ett dopp med lite kittlande känslor i magen som bonus.

Linfärjan till Hamburgö
Nästgårds till Hamburgsund ligger Hamburgö, skiljt från fastlandet av det slingrande sundet Hamburgsundsleden. Om du är på visit utan båt kan du ta linfärjan över sundet. En nätt sträcka på drygt 100 meter som transporterar dig till Hamburgö. Utöver färden över får du möjligheten att från första parkett avnjuta sundet och båtarna. Ibland är de enkla nöjena de bästa, vilket linfärjan till Hamburgö är ett bevis på. Magi med stort M utlovas.

Köp färska skaldjur
I centrum kan du flanera och ta in semesterkänslan. Här hittar du även Hamburgsunds Fisk & Skaldjur, som försett både året runt-boende och besökare med havets läckerheter i 30 år. De erbjuder ett ypperligt sortiment av färsk fisk, skaldjur och andra delikatesser. Köp med en påse räkor, snickra ihop din bästa räkmacka och avnjut läckerheten på en klippa. Eller ta ett bord på intilliggande Restaurang Sunnegabet, fiskrestaurangen som serverar delikata luncher på primörer av världsklass.  

Paddla kajak
Knallar du ner till Hamburgsunds Gästhamn hittar du bra kajakuthyrning. Välj mellan singel- och dubbelkajaker och ta spännande turer ut i skärgården. Tack vare närheten till den glimrande skärgården utanför Hamburgsund får du fantastiska upplevelser av att paddla kajak. Du kan ta turer på ett par timmar upp till flera dagar om du vill. Med naturhamnar vid till exempel Danemark-Ulön eller Trinisla kan du vistas ute i skärgården så länge du har mat och vädret tillåter. Dagar med stiltje kan du ta dig ända ut till Väderöarna, som är Sveriges västligaste ögrupp.

Upplev naturreservat
Nära Hamburgsund ligger Valöns naturreservat, som utgörs av en vacker halvö. Där samsas blockmarker och hällmarker med vacker vegetation. Här kan du vandra vid branta klippstränder och vidsträckta strandängar och fyll lungorna med den härliga luften. Reservatet är skyddat sedan 1968 och är hela 256 hektar stort. Ängarna betas fortfarande, vilket är en viktig förutsättning för växtligheten att trivas. Och som den trivs! På Valö hittar du krissla och gullviva tillsammans med småborre och backsmultron. Dussintals versioner av grönt, där naturen trivs som bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar