Vi djupdyker i Västerhavets mående

Till havet lockas morgonbadare, vindsurfare och seglare, sandslottsbyggare och soldyrkare. Havet som vi tycker så mycket om – men hur mår det egentligen? Vi tar en titt under ytan.  

Det bästa med västkusten är väl havet, som ger den ultimata västkust-känslan bara genom att finnas där. Frågan om hur Sveriges hav och sjöar mår är inte ny på agendan utan har varit på tapeten länge, och med all rätt.  

Västerhavet är Sveriges mest artrika, i den höga salthalten trivs allt från fisk och skaldjur till sjöstjärnor och valar. Varje art kräver sina egna förutsättningar att leva gott, och när havet mår riktigt bra mår även dess invånare bra.  

Så mår havet idag
Om vi riktar in oss på Västerhavets mående är det inte på topp. I dagsläget har många fisk- och skaldjursarter minskat kraftigt och mest påverkad är torsken. Det kustnära beståndet är nästan helt borta. Därför satsas stora resurser på hållbart fiske och att sprida kunskap. De största orsakerna till Västerhavets mående är nämligen överfiske och ökade halter miljögifter. Det må låta mörkt, och det är det ju också, men det finns mycket vi kan göra för att bidra till ett friskare hav!  

Hav- och Vattenmyndigheten har till exempel presenterat förslag på åtgärder kring hur vi kan skydda och förbättra tillståndet för den drabbade torsken. Förslagen har utformats efter uppdrag från Regeringen. De flesta förslag som har presenterats är långsiktiga, medan några är mer kortsiktigt effektiva. Oavsett stora eller små insatser kan vi alla hjälpa till. 

 Vad du kan göra
Känner du oro över havet och dess invånare vill vi tipsa om några saker som du själv kan göra för att bidra till ett friskare hav. Vissa är så enkla som att välja ett annat märke när du står i mataffären, andra kräver lite mer jobb – men allt är värt det.  

 Utöver att stötta myndigheter och organisationer i deras arbete kan vi agera, i stort och smått, för ett friskare hav. Till exempel: 

  • Använd miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel och tvätta med måtta, till exempel genom att undvika halvfyllda maskiner. Kanske räcker det att vädra ett plagg för att det ska kännas fräscht igen? 
  • Köp begagnade kläder. De första tvättarna släpper ifrån sig mest mikroplaster, därför är begagnade kläder bättre när vi snackar mikroplaster. 
  • Kör försiktigt med båten. Högre fart kan vara kul men innebär mer svall, utsläpp och buller. 
  • Ät KRAV- eller MSC-märkt fisk. Var uppmärksam på all fisk du äter och försök undvika den som är bottentrålad. För havet är det bättre med fisk fångad på krok, med nät eller i bur. 
  • Är tamparna på båten slitna? Då kan det vara dags att byta, för att undvika mikroplaster som lossnar från tamparna. Byt ut till nya, gärna av hampa eller bomull. 
  • Köp ekologiska varor och produkter. 
  • Har du enskilt avlopp? Se till så att reningen fungerar som den ska. 

 För mer tips på vad du själv kan göra, kolla in naturskyddsforeningen.se  

 

Vilka fiskar är ok att äta? 

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det mesta i fisk- och skaldjurs-väg ok att äta,  det finns några saker som är bra att tänka på. På världsnaturfondens hemsida finns en fiskguide där varje art listas efter vad som går bra, vad vi ska vara försiktiga med och vad vi inte ska äta. Spana in fiskguiden på www.wwf.se/fiskguiden för att läsa mer om just dina favoriter.  

Tillsammans för en renare kust 

Varje år flyter mängder med skräp in mot stränderna från Atlanten. Flera initiativ finns för att hålla stränderna rena och trivsamma, häng på och plocka skräp du med! Det går utmärkt att ta med sig en påse och plocka själv, vill du ansluta till en mer organiserad städning finns till exempel Föreningen Strandstädarna, Håll Sverige Rent och Städa Sverige.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar