Linnea Henriksson-tillbakablickar & sommarturné

Från hyllad Idol-favorit till att bli en av Sveriges främsta popartister med flera P3-guld i bagaget. Linnea Henrikssons musik har genom åren både berört, inspirerat och peppat. I sommar kliver hon upp på scenen igen, och dessutom jubilerar hon med sitt allra första album.

I år är det 10 år sedan hon debuterade med succéalbumet Till mina älskade och älskare. Men låtarna är varken bortglömda eller undanstoppade, utan tillåts ta plats och göra sig påminda under spelningar även idag – trots att låttexterna skvallrar om en helt annan tid i Linneas liv. 

– Många av låtarna känns självklara för både mig och min publik att spela idag. Min musik följer mig som person och det liv jag lever. På så sätt har de förändrats, precis som jag. Trots att sound och teman idag kanske är lite annorlunda jämfört med när jag behövde göra upp med alla mina ex, så tror jag man ändå hör att det är jag. 

På frågan hur det känns att albumet jubilerar berättar hon att det är de små sakerna som lämnat störst avtryck i minnet. 

– Det känns så klart jättefint. Jag är fortfarande stolt över albumet, men när jag ser tillbaka på det är det främst de små anekdoterna jag tänker på. Till exempel att det är min pappa som körar på Lyckligare nu, eller att det var farfar som designade baksidan på konvolutet med egengjorda konfettibokstäver. Det är de där små sakerna som gör det stort, visst? 

Hennes första solosingel Väldigt kär/Obegripligt ensam, släpptes bara ett år efter Idol, 2010, och blev startskottet till att hon satte sin musik på Sveriges popkarta. Under åren har flera hyllade singlar och album släppts, och hon har dessutom blivit tilldelad flera P3 Guld-priser. Men vi har även fått se henne i andra sammanhang, inte minst i TV-rutan i bland annat Musikhjälpen, Så Mycket Bättre och Alla mot Alla.  

På tal om Alla mot Alla, hur var det att vara i samma lag som Gert Wingårdh? 

– Superkul! Vi kan olika saker, vilket är bra för mig som tävlingsmänniska, och framförallt har vi kul mellan frågorna och bara sitter och snackar skit. Överlag har alla olika program varit kul att vara med i och det har känts skönt att bryta av från det jag gör annars. Det blir ju lite väl mycket ”jag, jag, jag” när man bara jobbar med sig själv och sin musik. 

I sommar blir det efter en lång väntan äntligen turné igen, och till mångas glädje sprillans ny musik. Bland annat den nysläppta singeln Som du sa. ”En somrig låt som gör en glad fastän den handlar om något annat”, säger Linnea.  

Om du håller till i Bohuslän i augusti kommer är sannolikheten stor att du får höra singeln live. Då river hon nämligen av två spelningar på det populära sommarhaket Slussen Pensionat på norra Orust. Här har flera av Sveriges främsta artister spelat och underhållit semesterfirare sedan 1987. 

– Jag har ju spelat där innan, och det är verkligen en riktig pärla, precis som flera andra platser i Bohuslän. Men det finns ett speciellt magiskt skimmer över just det stället. Gränsen mellan scen och publik suddas ut, och man vill liksom inte att kvällen ska ta slut. Man kommer väldigt nära publiken och kan leka mer musikaliskt. Det brukar sluta med att man drar av en eller fem låtar extra bara för att få stanna kvar i känslan. Det blir svettigt och skört på samma gång. Det gillar jag! Att sedan få avsluta kvällen med ett dopp i havet är ju inte direkt fel heller. 

Ämnet havsdopp för oss osökt in på skaldjur, öl, solvarma klippor och Västkustens guldkorn. Som den hängivna hallänning hon är bemödar jag mig knappt att försöka övertala henne om Bohusläns solklara förstaplats, men jag är ändå nyfiken på hennes relation till landskapet. 

– Som ung blev det att jag mest hängde i Halmstad under somrarna, så Bohuslän har jag fått lära känna tack vare jobbet. Orust, Fiskebäckskil, Stenungssund och Lysekil är några av de ställen jag varit på i vuxen ålder. Och jag som älskar att bada från klippor har trivts väldigt bra. Sen maten. Herregud, havskräftorna. Jag behöver inget annat! Jo, kanske en folköl till! 

Linnea Henriksson 
Bor: Stockholm 
Ålder: 35 år 
Aktuell med: Sommarturné 2022

Min musik följer mig som person och det liv jag lever. På så sätt har de förändrats, precis som jag.” 
”Det är de där små sakerna som gör det stort.”

”Det brukar sluta med att man drar av en eller fem låtar extra bara för att få vara kvar i känslan.” 

5 snabba – tema Halland vs Bohuslän

Tylösand eller Marstrand?
Marstrand har jag inte varit, men det känns spontant mer jag. 

Per Gessle eller Camilla Läckberg?
Ni hade kunnat sätta vem som helst mot Gessle. Jag väljer alltid Gessle. 

Gekås eller Nordens Ark?
Hahaha, nu vore det väl SJUKT om jag valde Gekås? Väljer Nordens ark. 

Sandstrand eller klippor?
Klippor. 

Lilla Napoli eller räkfrossa?
Lilla Napoli! 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar