Bovallstrand- en äkta Bohuspärla!

Smultronställena är många längs västkusten. Om du siktar på några lugnare dagar är Bovallstrand definitivt ett alternativ. Denna, av somliga, lite bortglömda juvel erbjuder mycket av västkustens vackraste.

Tätorten ”Buvall” har cirka 500 året runt-boende. Ett mindre samhälle, men klassad som tätort, där spåren av Bohusläns historia sitter inristad i graniten och klipporna. En lugn kontrast mot till exempel närliggande Smögens nöjesliv. Bovallstrand sträcker sig långt tillbaka i tiden, redan på 1500-talet finns orten omnämnd. Fisket var det som satte mat på bordet, bildligt och bokstavligt. Bovallstrand var tidigare även utskeppningshamn för granit, huggen ur Korpåsberget. Charmiga sjöbodar och äldre byggnader är tecken på hur historiens vingslag bevarats i Bovallstrand. I lugnet och avslappningens tecken kommer här några platser och upplevelser att avnjuta.

Bryggcafét Bovallstrand
Med fokus på fina och nyfångade råvaror är varje måltid på Bryggcafét en mindre fest. Avnjut en hummersoppa på uteserveringen och möt sommaren från sin bästa sida. Under högsommaren har det marint utsmyckade Bryggcafét öppet varje dag. Ät och drick gott – och bara njut!

Badholmarna
Ett populärt tillhåll under sommaren, med många härliga badalternativ. Det klassiska hopptornet på Badholmarna har du säkert sett redan sett på flera bilder. Här finns även bryggor och små stränder. Klipporna och småbroar som sammankopplar små öar gör att du kan varva solande med promenader med underbar utsikt.

Vandringsled
För att fortsätta på det aktiva spåret så går Kuststigen/ Soteleden genom Bovallstrand. Följer du den upp till Hunnebostrand får du en rejäl dagsutflykt. Etappen är 13 km lång och tar dig längs både vatten och genom underbar natur. Ett skönt pass de dagar sol och värme inte är som starkast.

Gerlesborgsskolan
Bohusläns förmodligen viktigaste kulturcenter ligger strax norr om Bovallstrand. Konstskolan är välrenommerad och känd över hela världen. Här erbjuds kursverksamhet, konserter och utställningar som mättar de flesta kultursugna besökare.

Ramvikslandet
Strax utanför Bovallstrand ligger Ramvikslandet, som kallas ”Klippornas rike” av en anledning. De massiva och mäktiga klippområdena varvas med ängar och lummiga ljunghedar. En mjuk krock av naturupplevelser du nästan bara hittar i Bohuslän.

Anneröd-Hogsäm
Sugen på ännu mer naturupplevelser? Då är naturreservatet Anneröd-Hogsäm ännu en alternativ. Några kilometer nordost om Bovallstrand ligger det 97 hektar vackra naturreservatet. Med fina strövområden genom lövskog kan du lugnt flanera bättre delen av en dag här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar